Jaap (89jr.) en Toos (88jr.) waren zondag 7 januari jl. 70 jaar getrouwd. Dat vierden ze met familie, vrienden en bekenden in Hotel New York op de Kop van Zuid. De Ster bezocht het montere echtpaar een dag later, in hun eigen huis in de Koninginnetoren aan de Boezemsingel in Crooswijk. Op de vrijdag ervoor had de voorzitter van de Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk een bloemetje gebracht.

In 1948 werd er op 7 januari al vroeg getrouwd, nl. om 9 uur ’s ochtends en ze werden gelijktijdig met zo’n 7 andere stellen in de echt verbonden, in het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel. De reis ernaartoe ging per tram. Ze waren niet de enigen die dat zo deden in die dagen. Toos: “Ik had alleen een broodtrommel”.  Her bruiloftsfeest verliep verder ‘sober’, met een kopje koffie bij de moeder van Toos en het middageten bij de ouders van Jaap.

Nederlands-Indië
Toos: “Wij moesten trouwen”. Het stel nam voorlopig zijn intrek in de ‘voorkamer’ van het ouderlijk huis van Toos. In augustus 1948 werd hun eerste kind, een dochter, geboren en vervolgens moest Jaap in militaire dienst in september en werd  hij  in 1949 uitgezonden naar het toenmalige Nederlands-Indië (zgn. politionele acties).

Er kwamen nog drie kinderen: twee dochters en als laatste een zoon. Het echtpaar heeft 9 kleinkinderen en inmiddels 15 achterkleinkinderen.

Bijdehand
Toos ging werken toen hun zoon 13 jaar was. Ze kwam terecht in de centrale keuken van Humanitas. Dat werk deed ze bijna 17 jaar. Jaap werkte onafgebroken in de autobranche, in Rotterdam en de regio, altijd in het magazijn. Toos: “Hij is heel bijdehand”. Ze legt uit dat hij praktisch elk technisch klusje in huis zelf deed.

Dichterbij
Na de ‘voorkamer’ in het ouderlijk huis van Toos woonde het echtpaar achtereenvolgens in de Bloklandstraat, Rozenlaan, in Oudenbos en in Hellevoetsluis, al dichterbij Rotterdam. Want Toos en Jaap wilden wel terug naar hun geboorteplaats. Nu wonen ze, zeer naar hun zin, in de Koninginnetoren.

Toos slikt alleen tabletten tegen hoge bloeddruk maar Jaap heeft twee beroertes achter de rug en loopt moeilijk. Het echtpaar doet alles zelf thuis. Ook boodschappen doen gaat goed. Toos: “Zolang als het kan”.

Bewonersgroep Kralingen-West
Zowel Toos als Jaap houden van klaverjassen en dat doen ze dan ook vaak. Jaap leest dagelijks het AD ‘van voor naar achter’. De kinderen komen langs. “We vervelen ons niet”.

Ze gaan er zelfs op uit om deel te nemen aan de activiteiten van Bewonersgroep Kralingen-West. Toos goed ter been en Jaap in z’n rolstoel. Diana Veer van de bewonersgroep was uitgenodigd voor het bruiloftsfeest op 7 januari.

Met de computer en de tablet kunnen deze senioren prima overweg. Hun zoon zette ze al jaren geleden op het goede spoor en ze hebben daar allebei veel plezier van.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.