Mijn contact met de politie is altijd heel goed geweest. Dat begon al met de optocht op Koninginnedag bij Buurtvereniging  Vredenoord. Net als vele andere buurverenigingen is die opgericht na de oorlog als Oranjevereniging. Veel namen zoals Vrede en Welvaart, Vorstenhuis,  De Lampion en Vredenoord doen aan de oorlogstijd denken.

De club Vredenoord waar ik jaren voorzitter van ben geweest, organiseerde de grote Koninginnedag optocht, met verkleden kinderen op steps en fietsen welke waren versierd.

Voorop liepen de drumband en onze wijkagent Terpstra. Die hield het verkeer op de Goudse Rijweg tegen. Meestal liep ik als voorzitter naast hem. Een mooie tijd!

Later kwam er een wijkagent bij, Wil van Son. De agenten hebben samen heel veel gedaan voor Kralingen, iedereen kende ze. Ze waren ook altijd aanwezig bij de bewonersvergaderingen en vergaderingen over ouderenhuisvesting. Zij vertelden daar over veiligheidsmaatregelen bij bijzondere instellingen en over overlast van buren en jongeren.

Het mooie was dat er een grote saamhorigheid was  tussen de club, de speeltuin en de bewonersorganisatie. Wat ook meespeelde, was dat er in de jaren 70 veel buitenlandse mensen in de buurt kwamen wonen, veel met kleine kinderen.  Niet alleen de ouderen leerden veel op de club maar zeker ook de kinderen die met alles meededen en met elkaar opgroeiden.

Dit was later goed te merken, want toen de kinderen groot werden, bleef het gevoel van liefde voor de club waar zij altijd welkom waren geweest. Door de opvang van de ouders en de kinderen waren er nooit grote problemen in die tijd in Kralingen-Crooswijk, zoals in de voorsteden van Parijs.

Van links naar rechts Wil van Son, Greet Wijs en Dirk Meijndert, juni 2006.

Terpstra ging met pensioen en voor hem kwam Dirk Meijndert in de plaats. Hij kon vanaf het begin goed met Wil van Son samenwerken en ze waren een bekend duo op de fiets in de wijk. Ook zij waren altijd aanwezig op vergaderingen waar zij hoorden over problemen die er speelden in de wijk. En ook zij vertelden over hun werk en wat er  gedaan werd.

Later als raadslid ging ik vaak op bezoek bij het politiebureau Boezembocht waar het centrum toen was van de binnenkomende noodtelefoontjes. Later op de Kop van Zuid, waar in het hoge gebouw alles bij elkaar komt van heel Rotterdam. Daar worden ook de filmbeelden bekeken van de buiten camera’s en daar is ook het centrum gevestigd waar de burgmeester en het hoofd van de politie bij calamiteiten bij elkaar komen.

Er is veel veranderd bij de politie maar op de fiets of met de auto en snelle communicatie zijn zij als het nodig is altijd aanwezig en mogen wij trots op ze zijn. Ik heb ook geen medelijden met mensen die  zich niet aan de regels houden.

Het is zoals Dirk Meijndert toen zei, Greet, als je met je auto iets verkeerds doet hoop ik niet dat ik dat zie maar indien wel, dan krijg jij ook een bekeuring.

Greet Wijs

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.