Dat de kerst dit jaar anders is dan voorgaande jaren, lijkt wel zeker. Voor sommigen niet. Kerst vieren met familie overzee, zoals dat bij de koopvaardij en marine heet, via skype of zo, gebeurt al heel lang. Een van mijn vrienden doet dat. Zij (zijn vrouw en hij)  hebben kinderen in Canada en Nieuw-Zeeland en een broer in Australië. Normaal noemt hij dat een gewone videokerst, dit jaar een christelijke covid-eo-kerst. Glas en eten in de hand, samen voor de pc praten, zingen en vieren maar. Niet mijn ding, moet ik zeggen. Hoe viert u dit jaar kerst? Voor kleine gezinnen zonder andere familieleden verandert niets. Een normale oma- en opaloze feestdag.

Restauranteters en mensen die op kerstavond in de kerk zingen, moeten wel iets nieuws verzinnen. Bijvoorbeeld een knusse kneuterige kerst binnen. Geen kerstverlichting buiten. Want vogels en vleermuizen hebben daar last van. Dat juist vogels een belangrijk onderdeel van ons diner zijn en we covid te danken hebben aan vieze beschermde vleermuizen, speelt nu even geen rol.

Het huis vol kerststukjes. Een kerstfilmpje in de middag. En tegen vijven, als het buiten donker wordt een gezellig groepsgesprek met als onderwerp: vaccineren of niet. Een gesprek waarbij op kerstelijke wijze de voors en tegens worden besproken. Welke doelgroep moet als eerste gevaccineerd worden? Ik zou het wel weten: begin altijd met de jongeren. Kerst is ook begonnen met een kind, het kerstkind. Geef de jeugd weer toekomst.

Ga daarna direct over tot het vaccineren van café- en restaurantmedewerkers maar laat voorlopig alleen klanten toe die gevaccineerd zijn. Dan het zorgpersoneel en de rest van ons, zodat we in mei of juni weer allemaal een goed leven kunnen leiden. Maar voor deze kerst is iets anders nodig. Wat we nu nodig hebben, is niet geld, eten of drinken, maar onze herinnering aan vroegere kerstvieringen. Houd die mooie herinneringen vast en laat u niet verleiden door het tijdelijke monster dat pandemie heet. Het kerstfeest kan wel tegen een stootje.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.