Het was geen opera, operette of musical, maar muziektheater, de uitvoering van Ariadne auf Naxos. De muziek is van Georg Benda (1722) en het libretto van Johann Christian Brandes (1735).

Het Haagse muzikale gezelschap Musica Poëtica voerde het werk uit in Cultureel Centrum Pro Rege in Kralingen, op vrijdagavond 27 januari, m.m.v. Michal Bitan (sopraan) als Ariadne en João Luís Paixão (bariton) als Theseus. Muzikc (www.muzikc.nl) organiseerde het concert.

Dirigent Jörn Boysen heeft zo zijn eigen ideeën over de uitvoering van historische muziek. Volgens hem was er in vroeger tijden meer aandacht voor de tekst. Die diende verstaanbaar te zijn. Jörn denkt dat bijvoorbeeld bij de vroege uitvoeringen van de Ring van Wagner de teksten meer ‘reciterend’ werden gebracht.

Meer foto’s hier

In Ariadne auf Naxos werkt het zó: de beide zangers spelen hun rollen en spreken, reciteren hun tekst. De (fraaie) muziek, op de achtergrond, heeft het over hun gevoelens en misschien ook wel die van het publiek. Ariadne auf Naxos werd die vrijdagavond betiteld als ‘melodrama’. Tranen met tuiten dus.

Meer foto’s hier

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]