Mensen in Kralingen zullen het misschien niet zo bijzonder vinden, die stappen regelmatig bij Carlier naar binnen voor de meest uiteenlopende lekkernijen van de Kralingse banketbakker. Die vinden het heel gewoon dat het gebak van Carlier het lekkerste is. Want als je echt iets bijzonders wilt, iets onderscheidends, dan moet je wel naar Carlier. Carlier is in Kralingen en omstreken een begrip. En hoeveel van deze ‘begrippen’ zijn er nog over in Kralingen?
Laten we met het winkelinterieur beginnen. Elke zichzelf respecterende middenstander verbouwt om de 5 à 10 jaar zijn zaak. Want wie wil er nog in een winkel komen, die zwaar gedateerd is? Komt u nog wel eens in een winkel waar bruine tegeltjes aan de muur zitten of met oranje, psychedelisch behang, of waar men de wand opvrolijkt met een letterbak? Dat kan toch nooit wat zijn?
Art-Deco
Toen B.J. Carlier in 1903 begon aan de Avenue Concordia 57 (Carlier begon zijn bedrijf op 3 november 1900 aan de Avenue Concordia 97 en verhuisde drie jaar later naar het Art-Decopand op nummer 57) heeft hij niet op een guldentje gekeken. Het moest een prachtige banketbakkerij worden met klasse, de Avenue Concordia waardig en dat kost nu eenmaal geld. De allerbeste banketbakkersartikelen kunnen nu eenmaal alleen in de mooiste winkel worden verkocht. Maar daarna, dus sinds 1903, is er nóóit meer iets veranderd aan het interieur. En het overleefde alle modieuze trends. Waarom? Omdat het product bij Carlier perfect is. Om met een bekende wasmachineproducent te spreken: ‘Er is geen betere’. En dat is anno 2014 nog steeds zo.
Visite?
Krijg je visite die van belang is? Dan bestel je petit fours, taart of gebakjes bij Carlier. Ga je trouwen en moet alles perfect kloppen op de mooiste dag van je leven? Dan bestel je een bruidstaart bij Carlier.
Voor Kralingenaars is dit allemaal niets nieuws, maar voor de mensen buiten Kralingen en de nieuwbakken inwoners van Kralingen is dit een les: Wil je echt indruk maken, kies dan het beste wat er is – natuurlijk bij Carlier!
Avenue Concordia 57 – Rotterdam-Kralingen
Tel. 010-4123659
www.facebook.com/BanketbakkerijCarlier
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
Afgelopen vrijdag heerlijke chipolata puddinkjes met Maresquin saus bij u gekocht. Een echte aanrader. Het gebak was ook niet te versmaden.
Dus u ziet ons beslist terug om ook uw andere producten te proeven!
Met vriendelijke groeten
Caroline Broekhuizen
Bergschenhoek
It is good to hear that this Bakery is doing so well and for so long a time. My grandfather Hugo Hubert de Hartog, back in 1900, hired an architect to design 55-61 Avenue Concordia in the Art Nouveaux style. He lived in 55 Avenue Concordia until house was stolen by Nazi occupation in 1942.
One day I will visit this beatiful street in Kralingen and even try the wonderful bakery products in the Carlier Balery next to my Grandfather’s old home.
Hello! My husband and I (Vic and Ilona Buxton) traveled to Holland in April of 2013. It was my first time in Holland since I left at 6 months old. My husband and I took the train to Rotterdam (we stayed in Amsterdam) to look at the house that my Grandfather built in 1900. Concordia #55, right next door to your bakery. My Grandfather, Hugo Hubert de Hartog lived there with my Grandmother, Else Buxbaum. My Dad and my Aunt were born there and lived there until the Nazi occupation whereupon after my Grandfather, my Grandmother and my Aunt were taken away by the Nazis and while they were away at various camps, the house was taken and sold. I have the deed of the sale and B.J. Carlier is on that deed. My Grandfather and Aunt survived the camps. I was born in that house in 1947 by a midwife. My Mom and Dad were there for awhile as was my Grandfather Hugo who rented a room in the basement of Concordia #55. I am not sure who bought the house afterwards and it really doesn’t matter now. My husband and I visited Rotterdam purely to see that house where I was born! We visited your bakery…you guys were/are a young couple that owned/own the bakery then and probably still do and you even had Jos Carlier come downstairs to talk to us as he lived in the apartment above Carlier Bakery. He could only speak Dutch and my Dutch had long since gone but Jos, my husband and I talked some Jos’ where some of his Dutch words I could actually understand and as he explained as to what he remembered is that he was just a 10 year old boy and that he remembered a story that he heard from his Grandfather of a Hugo de Hartog that lived next door and that he was taken away by the Nazis. Jos wanted us to see #55 but the young couple that lived there who had a couple of small children were not home. He gave us their phone number to make a time to actually see the interior of #55. It was a very nice gesture but my husband and I had to go back to Amsterdam and couldn’t wait the 8-10 hours for the young couple to come back home. And, in all honesty, we didn’t want to impose on them. There would have been nothing to gain for us to have gone through the interior of #55 (I was gone after 6 months living there!) and that there was no way that we wanted to make the young couple feel uncomfortable. I was wondering, is Jos still alive? We will be back to Rotterdam some day soon and we will undoubtedly go back to see my Grandfather’s home.
I apologize because what I forgot to mention and intended to mention, is that we were very thankful of your kindness to us at the Carlier Bakery when we visited and of facilitating the introduction to Jos Carlier. And, that your Bakery is absolutely beautiful!