Onlangs ontvingen de bewoners van twee van de drie complexen gelegen tussen de Gerdesiaweg en de Weteringstraat de ‘nieuwsbrief januari 2021’ van hun huisbaas Woonstad Rotterdam. Woonstad wil nieuwbouw na sloop en legt uit waarom en hoe. Sloop wegens de slechte staat van de complexen en nieuwbouw van 82 sociale huurwoningen, 48 seniorenwoningen en 50 vrije sectorwoningen. In totaal dus 180 woningen. In de twee complexen bevinden zich thans 114 sociale huurwoningen. Zie: woonstadrotterdam.nl/nieuws/woonstad-rotterdam-bespreekt-sloopplan-kralingen-west-met-bewoners.

Het zijn de huizen waarvan de gevels zijn bekleed met zgn. trespaplaten, aan de Gerdesiaweg, Marinus van der Stoepstraat en Van de Leckestraat. In de complexen bevinden zich ook een vijftal bedrijfsruimten. Ook daar werd de nieuwsbrief van Woonstad bezorgd. De onlangs opgerichte bewonerscommissie belegde na ontvangst van de nieuwsbrief van Woonstad een vergadering, coronaproof, in de open lucht, afgelopen zondag 24 januari, op het binnenterrein tussen de Van de Leckestraat en de Marinus van der Stoepstraat. Zoals de vorige vergaderingen werd die geleid door de heren Menno Janssen en Wijnand Rijnders.

Voorrang  
Bewoners vragen zich af wat de ‘voorrang’ betekent als zij willen terugkeren in de nieuwbouwcomplexen. Zijn de sociale huurwoningen daarin even groot als waar ze nu in wonen? Zijn die nieuwe woningen bijvoorbeeld ook geschikt voor grote gezinnen? Zijn ze betaalbaar?

Onderhoud
In de namens de bewonerscommissie verstuurde nieuwsbrief wordt gemeld dat inmiddels 100 van de 114 bewoners te kennen hebben gegeven niet voor sloop te zijn maar daarentegen wensen dat er behoorlijk onderhoud wordt gedaan door Woonstad. Daar zou het de afgelopen jaren aan hebben ontbroken.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

De bewoners wensen een nader bouwkundig onderzoek, om te checken of het inderdaad zo onmogelijk is zoals Woonstad aangeeft om de woningen voor een redelijke prijs te renoveren.

Initiatiefnemer van de bewonersactie Adrie Braber laat weten dat hij een afspraak heeft met Woonstad om binnenkort de nieuwbouwplannen te bekijken. Hij gaat dat doen samen met Wijnand Rijnders die bouwkundige is.

Tijdpad
Alle bewoners worden benaderd door Woonstad, de bewonerscommissie is van zins hetzelfde te doen. Woonstad heeft een ‘tijdpad’ aangegeven, januari – april: gesprekken met bewoners en bewonerscommissie, advies bewonerscommissie, mei: bestuur van Woonstad neemt besluit, juni: officiële start van de planontwikkeling en eventuele herhuisvesting. In de vergadering werd opgemerkt dat de bewoners zich hiervan niets hoeven aan te trekken. Zij moeten ruim te tijd krijgen om te beslissen wat ze gaan doen. Per slot van rekening is er ook nog zoiets als huurbescherming. Zie ook vorige plaatsingen op De Ster Online:

desteronline.nl/bewonerscommissie-gerdesia-midden-opgericht

desteronline.nl/je-organiseren-en-voor-jezelf-opkomen-heeft-zin


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.