Door
Zeven auto’s blokkeren de smalle verbindingsweg naar De Esch in Rotterdam-Kralingen. Een paar jonge mannen stappen uit. Ze schreeuwen, duwen en trekken. Dan klinkt plotseling: “Rustig! Rustig aan! Ik wil gewoon rust hier.” Het is de stem van een buurtbewoner. Ze is de overlast in de woonwijk spuugzat.
Hoe de scene afloopt is onbekend, omdat de video stopt. Het is een van de vele filmpjes van omwonenden die de overlast in hun wijk vastleggen. Toeterende auto’s, knetterde uitlaten, lachgastanks langs de weg en zwerfafval. Bewoners zijn klaar met de hangjongeren die komen ‘chillen’.
Stef is een van die bewoners. Ze heeft een bord gemaakt met daarop de tekst: ‘Hier woont oma, denk aan je eigen oma.’ Precies wanneer Stef de overlast beschrijft, scheurt een auto met ronkende uitlaat langs. “Dit horen we dus aan de lopende band en dat gaat de hele nacht door.”
Lingerie
Stef ziet twee groepen: de een noemt ze de ‘chillers’, de andere de ‘racers’. “De chillers parkeren, luisteren muziek, gebruiken lachgas en laten veel zwerfafval achter. De andere groep rijdt rondjes in de wijk, soms heel hard.”
Ze ziet ook dat De Esch gebruikt wordt als ontmoetingsplek voor dates. “In de auto’s zitten voornamelijk mannen en daarachteraan rijden kleinere auto’s met vrouwen. Ik heb al luchtjes, lingerie en zelfs een vibrator gevonden.”
Als Stef een rondje door de wijk loopt, vindt ze lachgastanks. “De reinigingsdienst mag ze niet meenemen. Dit kost de samenleving veel geld omdat dit door een specialistisch bedrijf opgehaald moet worden.”
Tijdens de wandeling komt Stef verschillende bewoners en ondernemers tegen. Ze willen niet met naam en toenaam in het artikel genoemd worden, maar bevestigen de problemen wel.
Ze vertellen over klanten die bijna werden aangereden door de racende jongeren. Een bewoner zegt dat de herrie van uitlaten soms zo erg is, dat de babyfoon op de kinderkamer erop aanslaat.
Vooral de parkeerplaats bij roeivereniging Nautilus met uitzicht op de Nieuwe Maas is een populaire plek om de auto stallen en te ‘chillen’. Bernhard woont pal naast dit terrein. Hij raapt een lachgasballonnetje op voor zijn huis, terwijl hij vertelt wat hij meemaakt. “Soms zie je ze in de ochtend nog wezenloos aan zo’n ballonnetje lurken.”
Volgens Bernhard begonnen de problemen toen in de wijk betaald parkeren werd ingevoerd. “Vroeger konden studenten hun auto’s hier gratis op de parkeerplaats kwijt. Die zijn nu weg en er is er veel ruimte ontstaan. Dat vinden de overlastgevers heerlijk.”
Een oplossing is volgens Bernhard een gemeentelijk parkeerterrein. “Iedereen die binnenkomt moet langs een slagboom en een kaartje betalen.”
Racecircuit
Terug naar Stef. Zij en andere bewoners hebben ook een oplossing gevonden. Op een stuk weg dat vaak gebruikt wordt als racecircuit hebben ze grote plantenbakken op straat geplaatst.
Handhaving of andere plekken voor overlastgevers zoeken, zijn volgens Stef prima lokale oplossingen, maar ze ziet ook een taak weggelegd voor de landelijke overheid: denk aan een verbod of beperking op harde uitlaten.
Wethouder Vincent Karremans is vorige week op werkbezoek geweest in de wijk. Hij heeft de overlast persoonlijk aangehoord. “Het is ons een doorn in het oog”, vertelt een woordvoeder van de wethouder. ”We zijn op dit moment bezig met een plan van aanpak met verschillende maatregelen. Volgende week staat een debat hierover op het programma.” Concrete maatregelen kon hij niet noemen.
Politie
De politie is ook bekend met de klachten van bewoners en is sinds kort strenger gaan controleren. Niet alleen in De Esch, maar ook op andere plekken langs de Nieuwe Maas waar overlast van hangjeugd wordt ervaren.
Een woordvoerder van de politie sprak er onlangs met mediapartner OPEN Rotterdam over. “Honderden mensen zijn aangesproken, waarvan de hoop en verwachting is dat een flink aantal niet meer terugkomt. Zeker personen die verder geen enkele binding met De Esch of Rotterdam hebben.”
Via: RTV Rijnmond
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar