In Rotterdam werden vorig jaar bijna drie keer zo vaak mensen preventief gefouilleerd als de jaren daarvoor, dat blijkt uit cijfers die burgemeester Aboutaleb aan de gemeenteraad heeft gepresenteerd. Ook werden er veel meer auto’s gecontroleerd, wapens gevonden en aanhoudingen verricht.
In totaal werden in 2022 bijna 12.000 mensen op straat preventief gefouilleerd. Ter vergelijking: in 2021 waren dat er ongeveer 4.500, en in 2020 3.500. Daarnaast werden er in vergelijking met 2021 drie keer zoveel voertuigen gecontroleerd (3600), drie keer zoveel steekwapens gevonden (287) en twee keer zoveel vuurwapens (27) aangetroffen.
Volgens de burgemeester valt de toename in de cijfers op twee manieren te verklaren: er wordt vaker ingezet op preventief fouilleren én de politie heeft vorig jaar geïnvesteerd in een betere registratie van incidenten. Daardoor geven de cijfers een ‘beter beeld’, aldus de burgemeester.
Veiligheidsrisicogebieden
De gemeente heeft acht ‘veiligheidsrisicogebieden’ aangewezen binnen de stad waar preventief gefouilleerd wordt. Het gaat om de gebieden Charlois, Feijenoord, IJsselmonde, Centrum en Delfshaven, delen van de gebieden Noord (Oude Noorden en Agniesebuurt), Kralingen-Crooswijk (Nieuw-Crooswijk, Oud-Crooswijk, Rubroek, Kralingen-West en de Esch) en het bedrijventerrein de Spaanse Polder.
“Als er in dat veiligheidsrisicogebied aanleiding is om preventief te fouilleren, dan is de locatie leidend”, legt de burgemeester uit in zijn brief. “De personen die zich binnen dat gebied bewegen, worden automatisch meegenomen in die preventief fouilleeractie.” Volgens de burgemeester wordt er bij het preventief fouilleren géén onderscheid gemaakt in de doelgroep waartoe iemand behoort.
Dat betekent overigens niet dat de doelgroep helemaal nooit een rol speelt. Onder bepaalde omstandigheden kan er volgens de burgemeester een specifieke doelgroep worden aangewezen waarbinnen iedereen preventief gefouilleerd kan worden. Dat mag alleen in situaties waarin er een acute, grote openbare ordeverstoring ontstaat, de algemene veiligheid in het geding komt én er op dat moment geen andere middelen beschikbaar zijn. Óf in een situatie die drie dingen dreigen te gebeuren.
Aselectief karakter
Tijdens het preventief fouilleren hanteert de politie een ‘aselectief karakter’. Dat wil zeggen: géén personen selecteren op basis van bepaalde kenmerken. Om dat te waarborgen, moeten agenten vóór het preventief fouilleren een zogeheten ‘aselectiviteitscriterium’ afspreken. Bijvoorbeeld: iedere derde auto of iedere derde persoon in een bepaald gebied.
Daarnaast mag een agent nooit alleen preventief fouilleren. Daar moeten namelijk altijd minimaal drie agenten bij aanwezig zijn: één waarnemer en twee agenten om te fouilleren.
Zomercarnaval
Op de meest recente versie van het Zomercarnaval in Rotterdam nam de politie het besluit om tijdens het evenement niet preventief te fouilleren. Dat zou vanwege de enorme drukte ‘praktisch onmogelijk’ zijn geweest. “Een a-selectiviteitscriterium als ‘elke vijfde voorbijganger’ is bij zo’n druk bezocht evenement waar duizenden bezoekers kriskras door elkaar lopen, niet te hanteren”, reageerde een woordvoerder destijds tegen Rijnmond.
Uiteindelijk werd het Zomercarnaval 2023 vroegtijdig afgelast nadat er in korte tijd twee schietpartijen en een steekpartij plaatsvonden waarbij meerdere gewonden vielen. Leefbaar Rotterdam heeft een extra raadsvergadering aangevraagd over het besluit om bij het evenement niet preventief te fouilleren.
Via: RTV Rijnmond
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar