Copijn Boomspecialisten verzorgt donderdag 31 oktober de verplanting van een 18 jaar oude Sequoia sempervirens (Kustmammoetboom) met emotionele waarde van Den Haag naar Trompenburg Tuinen & Arboretum in Rotterdam. In 1995 nam onze opdrachtgever de zaailing mee uit de Verenigende Staten als cadeau voor zijn vader. Als groot liefhebber van de natuur en van bomen in het bijzonder, heeft zijn vader deze Sequioa van enkele centimeter uit laten groeien tot een boom van inmiddels 8 meter hoog. Op zijn sterfbed heeft hij zijn zoon gevraagd een goede plek voor zijn Sequoia te vinden om zich verder te ontwikkelen.

Met deze verplanting gaat een belangrijke wens in vervulling. De bezoekers van Trompenburg Tuinen & Arboretum kunnen nu blijven genieten van deze boom; de grote wens van deze bijzondere bomenliefhebber uit Den Haag. Normaal gesproken is Trompenburg Tuinen & Arboretum terughoudend met deze aanvragen. Maar het bijzondere verhaal en het feit dat deze boomliefhebber een trouwe bezoekers was, gaven de doorslag om een mooie plek voor deze speciale Sequoia te vinden. Trompenburg Tuinen & Arboretum wordt wereldwijd gewaardeerd door plantenkenners en plantenliefhebbers en wordt dagelijks bezocht door wandelaars, op zoek naar rust in de wereldstad Rotterdam. Er is een fantastische collectie bomen en struiken, maar ook duizenden vaste planten, bollen en knollen.

Verplantingsproces
Aangezien de boom nu in een geheel omsloten achtertuin van Den Haag staat, zal een torenkraan vanaf de openbare weg de Sequoia over het huis heen tillen. De boom zal vervolgens op een speciaal geprepareerde dieplader worden gelegd. Hierop maakt de Sequoia zijn rit van Den Haag naar Rotterdam. Bij Trompenburg Tuinen & Arboretum wordt de boom op een kiepwagen overgeladen om de boom naar zijn nieuwe standplaats te rijden. De verplanting zal de gehele dag in beslag nemen.

Voorbereiding verplanting
Om de verplanting succesvol te laten verlopen heeft Copijn Boomspecialisten de voorbereidingen getroffen voor een optimale kroonomvang en verplantingskluit. Ook zal Copijn na de aanplant nog een jaar de nazorg voor haar rekening nemen. Zodat de Sequoia op zijn nieuwe plek in het Arboretum goed aanslaat.

Kustmamoetboom
Het is bijzonder dat een Sequoia, zeer gevoelig voor vorst en zeewind, hemelsbreed enkele honderden meters van de kust uit gegroeid is tot een 8 meter hoge boom met een kroondiameter van 6 meter. Onze boomliefhebber heeft sinds de aanplant met liefde de boom verzorgd met duizenden gieters water en voor extra groei gebruikte hij Pokon. De kustmammoetboom of kustsequoia (Sequoia sempervirens) komt van nature voor langs de kust van Californië (Verenigde Staten). Sequoia is een botanische naam, voor een geslacht van coniferen. De hoogste boom ter wereld is een exemplaar van deze soort (115 m). De Sequoia sempervirens heeft een opvallende rode schors.

www.trompenburg.nl

Sequoia_sempervirens