8 jaar geleden opende Naturals op Valentijnsdag 14 februari 2008 voor het eerst zijn deur aan de Oostzeedijk Beneden in Rotterdam-Kralingen. De winkel is onlangs gerenoveerd. Door fundatieproblemen moest de hele vloer eruit en werd een nieuw fundament aangebracht onder de winkel. Vanaf deze week is Naturals weer voor zijn klanten geopend.

Pilotwinkel
Mark Kolster, van origine tulpenkweker uit Noord-Holland, is de bloemenwinkel Naturals begonnen omdat hij vond dat de consument kwalitatief betere en goedkopere bloemen moest kunnen kopen. Om zelf te ervaren hoe dat beter kon, begon hij een pilotwinkel aan de Oostzeedijk Beneden. Rotterdam kent relatief veel goede bloemisten. Het was voor Kolster daarom een uitdaging om in Kralingen een nieuw bloemenmerk op te bouwen. Intussen is Naturals marktleider in de bloemendetailhandel in Rotterdam.

Mijlpaal
Vorig jaar bereikte Naturals een nieuwe mijlpaal. Eindelijk kon zonder tussenkomst van veiling en groothandel direct vanaf de kwekerij aan de consument worden geleverd. “Hierdoor is de  kwaliteit enorm toegenomen. De consument merkt dat. Onze vestigingen groeiden het afgelopen jaar met 20-30%”, aldus Kolster. Dat het zolang heeft moeten duren heeft te maken met de bereidheid van kwekers om direct zaken te willen doen met bloemisten. Kolster: “Bloemisten kunnen niet meer zelf op de veiling kopen. Zij zijn te kleinschalig. Kwekers leveren alleen grote volumes. Daarom wordt de handel gedreven door groothandelaren. Die speculeren met hun prijzen en bewaren de bloemen in koelcellen. Zij maken de bloemen daardoor onnodig oud en duur voor de bloemist”.

Naturals aanbieding

 

Borst tulpen
Dat was kweker Kolster een doorn in het oog. Vandaar dat hij het initiatief nam om een eigen kwekerscluster op te bouwen. Intussen zijn ca. 50 kwekers bereid om rechtstreeks aan de bloemisten Naturals joke bruijsvan Naturals te leveren. Een goed voorbeeld is kweker Borst uit Obdam. Deze kweker produceert maar liefst 120 bijzondere tulpen soorten. Deze soorten waren zelden voor de Nederlandse markt beschikbaar. Intussen verkoopt Naturals vanaf oktober tot juni deze bijzondere Borst tulpen.

Collega winkeliers
“Dit kwekerscluster komt dit jaar ook beschikbaar voor collega winkeliers”, aldus Kolster. “Bloemisten kunnen dan dagelijks via ‘Naturals kwekers’ hun bloemen geleverd krijgen en wij bieden ook marketing ondersteuning, waardoor zij meer kunnen gaan omzetten.”

In de conceptstore in Kralingen worden voortdurend nieuwe producten en leveranciers getest. Kolster: “Dat doen we ook in onze winkel in de Markthal. Zo hebben wij telkens een verrassend en trendy assortiment in onze winkels. Vanaf 2016 gaan wij in Kralingen bloembinders en ondernemers opleiden die nieuwe Naturals vestigingen willen gaan exploiteren”. Kolster heeft intussen daarvoor een eigen opleidingsmodule ontwikkeld.

Wat begon als de wens om betere en goedkopere bloemen in de markt te zetten, groeit intussen uit tot een compleet marktconcept. Kolster: “Omdat Naturals winkels het gemiddeld beter doen dan de collega bloemisten komt er steeds meer belangstelling voor het concept”. Zowel kwekers als bloemisten vragen Kolster regelmatig om advies. In 2016 gaat Naturals nog een paar nieuwe vestigingen openen.

Trouwe klanten
Naturals viert zijn 8e verjaardag in de vernieuwde concept store in Kralingen met een leuke actie voor de trouwe klanten in Kralingen. Naturals steunt daarmee de 10 daagse actie van Daniel Den Hoed. Van elk Valentijnboeket van € 20,- wordt € 5 gedoneerd aan Daniel Den Hoed.

Naturals, Oostzeedijk Beneden 77a, Rotterdam-Kralingen tel. 010-4142002.
Zie: www.naturals.nl.