Cappella Gabrieli zingt Tallis’ Lamentaties, een mis van De Manchicourt en muziek van Gesualdo, aangevuld door Theo Verbey

De concerten van 29 maart en 4 april gaan helaas niet door!

Mededeling van Cappella Gabrieli:

Omdat wij ons publiek liever inspireren dan infecteren, zijn onze concerten van 29 maart in Rotterdam en van 4 april in Den Haag tot nader order uitgesteld. Check onze website (www.cappellagabrieli.nl) voor de nieuwe data. Of stuur een mail aan info@cappellagabrieli.nl; dan houden we u persoonlijk op de hoogte.

Zodra het weer kan, zullen wij ten gehore brengen:
Manchicourt Missa Cuidez vous que Dieu nous faille
Tallis Lamentations
Gesualdo/Verbey Virgo Benedicta

Maar voorlopig zult u het even moeten doen met onze opnames (www.youtube.com/user).

Pierre de Manchicourt (1510 – 1564) 
Van Manchicourt zingen we de vijfstemmige mis Cuidez vous que Dieu nous faille.

Manchicourt werkte in de eerste helft van de 16de eeuw in de Sint Maarten basiliek in Tours (Frankrijk) en in de Onze Lievevrouwekathedraal in Tournai (in wat tegenwoordig België heet). Later werd hij de leider van de beroemde Cappilla Flamenca, de hofkapel van Philips II.

In de huidige concertpraktijk is Manchicourt nog geen grote bekende. Daar moet hoognodig iets aan gedaan worden, vonden wij.

Thomas Tallis (1505 – 1585) 
De Lamentaties van Jeremias hebben menig componist geïnspireerd. Vele grote namen hebben deze bijbelteksten van prachtige noten voorzien.

Naar onze smaak is Tallis’ interpretatie de meest indringende. Het is alsof het verdriet, maar ook de boosheid en de wanhoop van Jeremias die van Tallis zelf zijn. Niet voor niets stonden Tallis’ Lamentations op het programma van ons allereerste concert in juni 1986!

Carlo Gesualdo da Venosa (1560 – 1613) & Theo Verbey (1959 – 2019) 
Ook brengen we Virgo Benedicta van Gesualdo ten gehore. Dit is één van de motetten uit de Sacrae Cantiones waarvan de sextus- en bassuspartij verloren waren gegaan. Op ons verzoek schreef Theo Verbey de muziek voor deze partijen. Mede door zijn werk zijn de Sacrae Cantiones na vele eeuwen weer beschikbaar voor uitvoering.

Theo’s toevoegingen zijn buitengewoon goed gelukt. Wij vinden het een eer dat hij dit voor ons geschreven heeft en voeren ’zijn’ motet als eerbetoon aan hem uit.
Wij zien u graag bij één van onze concerten!

€15 via www.cappellagabrieli.nl
€17,50 aan de kassa
studenten/scholieren gratis

Zondag 29 maart 15.00 uur, Eendrachtskapel, Eendrachtsstraat 95, 3012 XH Rotterdam

Zaterdag 4 april 20.15 uur, Oud-Katholieke kerk, Juffrouw Idastraat 7, 2513 BE Den Haag


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.