De politie heeft vorig jaar juli in een woning in de Frederikstraat in Crooswijk ruim 33 kilo harddrugs aangetroffen en drie handvuurwapens, waaronder een geavanceerde volautomatische mini Uzi.

Na een, overigens onjuiste, melding dat er in de woning was geschoten, trof de politie in de berging de uit Servië afkomstige Marko V. (29) aan, die zijn identiteitspapieren trachtte te verstoppen. Boven lag open en bloot of onder een bed geschoven in totaal 19 kilo heroïne en 14 kilo XTC. In een doosje zat een handvuurwapen met geluiddemper, waarop later DNA van de aangehouden man is aangetroffen. En elders in de woning zijn nog twee pistolen aangetroffen.

Kennis
Niets wist de bewoner onlangs in de rechtszaal van de handelshoeveelheden harddrugs en het wapenarsenaal. Geen uitleg kon hij geven voor de aanwezigheid van zijn DNA op het pistool. Terwijl hij wel toegaf sinds een maand regelmatig in de woning te komen en er ook vaak te overnachten voor een kennis, die in het buitenland verbleef en het huurhuis niet onbewoond wilde laten. “Maar het spul en de wapens lagen zo open en bloot, dat als je daar regelmatig komt, je ze wel had moeten zien”, aldus de officier van justitie, die drie jaar cel eiste voor het verboden wapen- en drugsbezit.

EU
De straf is ook geëist voor het bezit van een vals Kroatisch paspoort en rijbewijs. Dat bezit erkende de man, die met een kruk loopt en daardoor opviel in de woonstraat. Zijn overburen hadden hem al een maand ‘zeer regelmatig’ in de woning gezien. Verdachte meldde de rechter opticien van beroep te zijn, maar daarmee in zijn vaderland geen droog brood te kunnen verdienen. Omdat Serven geen en Kroaten wel toegang tot de EU hebben, besloot hij met vervalste papieren naar Nederland te reizen in een poging werk te krijgen. Uitspraak over twee weken.

(van onze rechtbankverslaggever)