MUZIKC sluit jaar af met Engelse en Keltische kerstliederen – in Pro Rege

Op zaterdag 13 december sluit MUZIKC (www.muzikc.nl) het jaar af met kerstliederen uit de Engelse en Keltische traditie, uitgevoerd door het trio Merain, in Kralings zalencentrum Pro Rege aan de Oudedijk 113.

Het muzikale programma getiteld ‘A Celtic Christmas’ past helemaal in de tijd van het jaar. Medewerking wordt verleend door het ensemble ‘Intermezzo’ o.l.v. Katja Dirven-Didychenko. Dit ensemble wordt gevormd door de gevorderde leerlingen van het Hellendaal Instituut. Aanvang: 14.45 uur; toegangsprijs: 12,50.

Merain is een bijzonder kamermuziek trio met zang, harp en viool dat een zeer gevarieerd muzikaal repertoire biedt. De van origine klassieke musici spelen avontuurlijke concerten met klassieke en traditionele muziek.

Merain bestaat uit Mirjam Rietberg (harp), Mieke Manschot (zang) en Sandra Wallner (viool). Mieke en Mirjam studeerden aan het Conservatorium van Amsterdam en Sandra aan het Mozarteum in Salzburg en de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Ze zijn beroepsmusici die ook les geven.

Heimwee
Merain weet telkens weer zijn publiek te verrassen met prachtige arrangementen en een bijzondere muziekkeuze. Het trio startte in de zomer van 2010. De musici deelden de wens om, vanuit hun klassieke achtergrond, concerten te spelen met invloeden uit de volsmuziek. Dat heeft inmiddels geleid tot een veelzijdig repertoire en bijzondere concertprogramma’s. Bij Merain staat in de programmering het publiek centraal; tijdens de concerten worden levendige toelichtingen gegeven op de muziek. Muziek gaat voor dit trio over passie en communicatie en het creëren en delen van een bijzonder muziekmoment. ‘Het magische van de muziek is, dat zij erin slaagt ons heimwee te doen krijgen naar iets dat we nooit gekend hebben’ (Gilbert Cesbron).

Het eerste programma van Merain was het kerstprogramma ‘A Celtic Christmas’ dat zij inmiddels jaarlijks op diverse plaatsen uitvoeren. (de cd is via email te bestellen en kost 10 euro exclusief verzendkosten). Merain startte in 2011 ‘A thing of beauty’, een programma met de prachtigste klassieke en traditionele muziek uit Schotland, Wales, Engeland en Ierland. Merain heeft zijn muziek ook uitgebreid naar het lichtere genre en speelt ook concerten op aanvraag met klassieke muziek, chansons en Ierse muziek.

Celtic Joy
Merain is in 2013 begonnen met het zelf schrijven van muziek. Het nieuwste concertprogramma is ‘Celtic Joy’, een concertprogramma met klassieke en traditionele Ierse en Keltische muziek uit verschillende tijden.

Ierse muziek
Dansmuziek en ballades (verhalende liederen) zijn heel populair in Ierland. Zij worden gerekend tot ‘Irish treasures’. Een bekende componist uit het verleden is O’Carolan.

Bobhran
Er worden ook typisch Ierse instrumenten bespeeld tijdens het optreden. De zangeres speelt op een lijsttrommel, een ‘bobhran’. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een echte Keltische harp, die heel bijzonder klinkt.

Interactie
Bij Merain staat het publiek centraal: ‘Wij hebben gemerkt dat ons muzikale niveau de hoogste toppen kan bereiken als er geen afstand meer is tussen musicus en luisteraar. Door de interactie met het publiek is elk concert uniek en voor ons een geweldig plezier’. Het trio brengt een cd mee naar het optreden, getiteld ‘Christmas songs’.

De link op de website van wwww.muzikc.nl wijst de weg naar: www.meraintrio.com