Ik heb de voorbereidingen van onze bondscoach op de voet gevolgd. Hij had uitgesproken meningen als hij zijn interviews deed. Hij liet merken dat hij wist wat hij wilde met het WK voetbal en wat hij deed en daar week hij niet vanaf. De media vielen massaal over hem heen. Alle ogen waren op hem gericht. De kranten stonden vol speculaties. Zijn uitspraken werden in twijfel getrokken. Zelfs als hij het over een bus had die hij had helpen inrichten was er veel om te doen. De media vraten alles op wat hij zei. Hele sportuitzendingen werden eraan gewijd om de uitspraken van Louis te bespreken. Er werd gebulderd van het lachen. Dat was het opmerkelijkste van de afgelopen periode in de aanloop naar het WK, dat de media enorm smulde van alles wat Louis deed.

Welke spelers hij wel en welke hij niet zou meenemen. Een enorm spannende tijd. Hij heeft het hele land tot een week voor het vertrek naar Brazilië ontzettend in spanning weten te houden. Niemand had nog zekerheid. Dat wist Louis heel goed op te bouwen. De dag van de bekendmaking van de namen van de spelers die naar het WK mochten, was als een ontlading. Twitter, Facebook, internet, iedereen was alleen maar bezig om de lijst van de geselecteerde spelers door te sturen naar elkaar. Nadat de rust was teruggekeerd na enkele dagen en een ieder kon wennen aan de namen van de spelers die meegingen, kon Nederland zich gaan opmaken voor het vertrek van onze spelers die het heel moeilijk zouden gaan krijgen. De eerste wedstrijd zou tegen Spanje zijn. Ja, Spanje dat van ons won in de finale vier jaar geleden. Dat voor onze neus de wereldtitel wegkaapte.

Nederland had dus een heel vervelende associatie met Spanje. Wonder boven wonder werd het eerste duel Nederland – Spanje met grandioze cijfers gewonnen. Nederland was in extase. Wat kan voetbal veel losmaken bij ons. Ik heb de wedstrijd in een vol café bekeken in het hart van Rotterdam. De stemming zat er goed in. De straat en de mensen, iedereen kleurde oranje in de binnenstad. Velen hadden al aardig wat drank achter de kiezen en dan kan de stemming waar ze in verkeren voor veel gezelligheid zorgen. Bij elk doelpunt omhelsden wij elkaar. Voor zoveel gekte kan voetbal zorgen.

Één ding staat als een paal boven water. Louis van Gaal weet wat hij doet. Hij heeft een lijn uitgestippeld van A naar B en die volgt hij zonder zich van alle kritiek ook maar iets aan te trekken. Dat noem ik nog eens daadkracht. Omdat het zo makkelijk is om je te laten meeslepen door de meningen van anderen met als gevolg dat je gaat wankelen en twijfelen. Daar heeft onze bondscoach geen last van. Menigeen kan daarvan leren. Weten wat je wilt en daarvoor gaan!

Lita Gunther