Ik moet jullie effe iets vertellen waar ik me voor schaam maar waar ik nu de humor wel van kan inzien. Ik was in de periode dat corona zo om zich heen begon te slaan, in Suriname op vakantie. En op vakantie was ik niet zo bezig met het nieuws. Ik kreeg niet alles mee. Dus de heisa rond corona kreeg ik dus niet mee. Als ik in  Nederland ben dan moet ik elke dag het nieuws zien of de krant lezen, een van de twee of alle twee.

Ik wil dan weten wat er in de wereld gebeurt. Voor mijn algemene ontwikkeling en voor het geval mensen het ergens over willen hebben. Dan ben ik niet wereldvreemd. In Suriname, toen ik op vakantie was in februari 2020, leefde ik een lang leve de lol leven. Met dus weinig nieuws. Corona begon toen en men was nog zoekende. Wat het precies was en hoe men ermee moest omgaan. Dus werd er veel over gepraat.

Heel veel deskundigen bogen zich over dit fenomeen dat ons in zijn greep hield. Mijn vakantie was op een gegeven moment voorbij. Ik stapte op het vliegtuig richting Nederland. Iedereen was nog redelijk rustig. De vlucht verliep voorspoedig. Eenmaal in Nederland, was ik weer op straat en iedereen had het erover. Ik zag die lichte paniek. Ik voelde de corona gekte die om zich heen begon te slaan. Ik vroeg een vriendin die ik in de winkel tegenkwam wat er aan de hand was. Toen kwam het hoge woord eruit: corona. En dat we elkaar kunnen aansteken. Ik was precies een paar uur weer op straat in Nederland. Toen dacht ik: oh, dat was het wat die ene Surinaamse vrouw op Facebook bedoelde. Even een stap terug: Er is een muziekband die vrij populair is onder Surinamers. Die band heet: Corona. Ze maken muziek op feesten en partijen. Wat opzwepende muziek. Als ze er zijn, op je feest, dan is je feest van gezelligheid verzekerd. Ik zag dus toen ik in Suriname op vakantie was een bericht van een vrouw. Ze wilde een grap maken maar eigenlijk vatte ik hem niet. Kan je nagaan hoe hypocriet wij soms zijn. Toch heb ik onder dat bericht een like gezet.

Facebook is een app. Je installeert het op je telefoon. Daar kan je vrienden toevoegen die ook die app op hun telefoon hebben. Het leuke vind ik aan Facebook dat je vrienden van jaren geleden weer kunt vinden en kunt blijven volgen. Ik vind het dus echt een uitkomst. Mensen die ik normaal nooit meer zou zien, omdat ze zich in andere landen zijn gaan vestigen. Die zou ik nooit meer zien of spreken. Maar vanwege Facebook kun je elkaar volgen. Zo had een van mijn Surinaams vrienden een bericht geplaatst, dat ze op vakantie wilde gaan maar dat haar vriend zei: wij gaan nergens want corona is overal. Onder dit bericht heb ik een like gezet. Dat betekent; Ik vind haar bericht leuk, (met andere woorden) ik snap de grap. Maar het grappige is dat ik die grap helemaal niet snapte. Maar op een of andere manier bleef dat bericht van haar mij bezighouden. Ik dacht, is die muziekformatie: ZO BEKEND nu ? Dat ze overal ter wereld optreden? Wanneer zijn ze dan zo populair geworden?

Oh my God, ik schaam mij om het te zeggen. Die grap was dat die ZIEKTE corona overal ter wereld was. En dat die vriend nergens op vakantie wilde. Hij wilde niet onnodig risico lopen de ziekte op te lopen elders in de wereld. Het ging dus niet om die Surinaamse muziekformatie Corona Band. Maar het ging om die ziekte corona. Toen pas viel dat kwartje. Ik heb me eerst geschaamd dat ik aan die muziekgroep dacht. Maar dat het menens was en om de enge ziekte corona ging.

Lita Gunther


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.