Het is niet mijn gewoonte om in deze column boeken te bespreken. Soms neig ik daar wel naar. Er zijn de laatste jaren bijzonder aardige boeken verschenen over de historie van onze deelgemeente.

Ik noem er maar een paar: over ‘s-Lands Werf, het Oostplein, onze mariniers, de Heinekenbrouwerij en nog veel meer. Ik verwijs u graag naar de boekwinkels die onze deelgemeente rijk is. Eigenlijk is het ook gewoon niet nodig om boeken te bespreken. U leest al veel boeken. Aan reacties die ik krijg in de kroeg of bij de bakker merk ik dat voor velen van u Het Kapitaal, de Heilige Schrift, de Koran en de verzamelde werken van Ollie B. Bommel gesneden koek zijn. Mijn verholen verwijzingen naar deze volksletteren worden goed opgepikt.

Waarom ik vandaag een uitzondering wil maken vindt zijn oorzaak in twee dingen. Ten eerste mijn goede voornemen om toch vooral niet te blijven hangen in wat ik altijd al heb gedaan, maar eens een pad in te slaan, dat ik nog nooit bewandeld heb. Ten tweede omdat ik een boek wil bespreken dat niet zomaar over één facet, maar werkelijk over de hele deelgemeente Kralingen-Crooswijk gaat. Natuurlijk maakt een bespreking van een dergelijk drukwerk deze column oppervlakkiger dan gewoonlijk, dat kan niet anders. Er komen vele personen in voor en vele relaties. Die weer allerlei relaties met elkaar hebben. Op allerlei vlakken.

Ook op vlakken die hier niet besproken horen te worden. En dat doe ik dus ook niet. Maar dat neemt niet weg, dat er daarnaast nog genoeg te bespreken valt. Zo staan er aardige plaatjes in, met mooie vergezichten en met leuke mensen. Helaas staat er bij die plaatjes weer niet altijd wie die mensen zijn. Behalve bij die mensen die je toch wel kent, zoals ons deelgemeentebestuur. Ik stel voor om in de volgende editie onder de plaatjes juist de namen te zetten van de gefotografeerde mensen die we niet al kennen. En ook altijd waar het is. Dan wordt het pas een echte deelgemeentegids. Want zo heet dat boek: ‘Deelgemeentegids 2013’. Lezen zou ik zeggen, misschien staat u er zelf ook in!

Eduard Schuringa