Windhoek – Jacques Beket

jan 15, 13 Windhoek – Jacques Beket

Ik ben een serie columns aan het maken over mensen uit Kralingen: ‘Kralingse gezichten’, (ik kan nog wel wat mensen gebruiken, dus meld u aan. U krijgt meteen een mooie interieurfoto). Ik krijg zodoende nogal eens leuke informatie. Als er dan ook nog oude foto’s bij zitten ben ik verkocht en ga er meteen wat mee doen. Zoals die van Jan van Werkhoven. Zijn grootouders runden van 1930 tot 1960 het café De Windhoek op de Oudedijk / hoek Noordeinde. Hij stuurde mij bijgaande foto.

De vader van zijn neef (die nog op de Oudedijk woont) heeft ook nog in dit café gestaan. Die neef belde ik op, op zoek naar een mooi verhaal. Maar hij vertelde dat zijn vader het helemaal niet leuk vond om in het café te werken: “Er kwam slecht volk en er was veel werkloosheid. Bovendien werkte mijn vader van 7.00 tot 01.00 uur ’s nachts en dat 6½ dag per week. Hij moest er zo vroeg zijn vanwege het personeel van de V.I.R. (Vereenigde Industrieën Rotterdam) Die dronken zich zeker moed in voordat ze aan het werk gingen.

Die fabriek was op de Oudedijk, in het gebouw waar nu Albert Heijn in zit. Mijn vader had altijd last van zijn maag. Dat ging pas over toen hij niet meer in het café werkte”. Op de hoek van de Mecklenburglaan en de Eerste Jerichostraat kan je nog een plaquette zien met het hoofd van directeur G.Ph. Verhagen van die V.I.R-fa briek. Die heeft iets goeds gedaan met zijn teveel aan geld. De G.Ph. Verhagen-Stichting geeft nl. steun aan sociale en culturele instellingen.

Café De Windhoek

Jacques Beket

Facebook

2 Reacties

  1. corversluis@live.nl /

    Was ons stam café Er werd veel,gebiljart , Jan was er erg goed in
    zijn vader was in de jaren 50 ook nog vaak in de zaak . Jan woonden boven de zaak had volgens mij een zoon en dochter. Zijn vrouw was een zeer lief mens de vaste kelner was Gerrit

  2. a. steenbrink /

    heeft de Windhoek niet nog langer bestaan? Ik meen me te herinneren dat in mijn middelbareschooltijd (1965-1970) er ook nog leerlingen naartoe gingen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *