Een nieuwe tijd, coronatijd, wordt er gezegd maar is dat nu wel zo? Ik hoor niemand zeggen dat ze nu gelukkiger zijn. Vrijdagavond voor het eerst weer klaverjassen bij voetbalvereniging  C.V.V. Berkel. Er waren 5 tafels, de indeling van de zaal was naar de RIVM-richtlijnen aangepast met schermen ook op de bar waar je via een scherm je koffie kon bestellen. In de gang  je naam en telefoonnummer opschrijven en je handen wassen met het nu al beroemde drukflesje. Fijn om je klaverjasvrienden weer te zien.

Onder de mensen voel ik mij veel beter dan alleen thuis. De 3 maanden vanaf maart waren nog te doen maar nu had ik het wel gehad zeker als je ouder wordt en niet op vakantie gaat. Wel alles aanpakken, zoals met zwemmen en conditietraining, want je moet in orde blijven.

Het is goed dat je niet weet hoe je leven gaat lopen maar je moet er zelf veel voor doen ook in deze tijd. Ik heb een fijn leven gehad en nu nog steeds. Ik heb 50 jaar Rotterdam helpen opbouwen. Ik ben trots op mijn stad, alhoewel ik nu in Berkel woon bij mijn kinderen. Wat wil je nog meer? Het belangrijkste is dat je zelfstandig kan blijven wonen.

Het is niets voor mij om over vroeger te praten maar als je je gaat vervelen dan ga je oude fotoboeken bekijken en kom je van alles tegen, zoals de oude straatfoto uit 1942 tijdens de 2e wereldoorlog.

In dit stukje Ketenstraat heb ik mijn jeugd doorgebracht, vlak naast de brandgrens. In die tijd werden er haast geen foto’s gemaakt  Alleen een straatfotograaf die een foto maakte van deze groep kinderen. Wij speelden altijd samen ik ken van al die kinderen nog de naam.

Op de onderste rij 3e van links zit ik met mijn broer Leen. Hij is geboren in 1941 met boven mij mijn broer Piet en achteraan links naast het raam met buurvrouw Pons, mijn broer Wim toen 15 jaar. Hij  is later bij een razzia opgepakt.

Toch was het een mooie tijd met veel saamhorigheid, net als in Crooswijk waar iedereen een andere kant is opgegaan maar deze tijd nooit is vergeten.

Corona verslaan wij ook al is het in een nieuwe tijd.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.