‘Al die agenten jokken’

Crooswijk – In tranen was de 55-jarige Crooswijker onlangs bij de politierechter, want de beschuldigingen klopten in zijn ogen ‘voor geen meter’. Op de Boezemsingel zou hij oktober vorig jaar de buurvrouw onverhoeds op de rug en haar voet hebben gekust. Tegen een kennis zou hij de aanranding hebben bekend. ,,Ik ben weleens verward, maar zoiets doe ik echt niet,’’ zegt hij de rechter.

Terwijl hij gesignaleerd staat als ‘aanrander’, ziet de politie hem in maart op een brug bij het Kralingse Bos op de fiets rijden. ,,Ik stond daar helemaal niet te plassen. Dat konden ze nooit zien,’’ zegt de Crooswijker. ,,Nee, ze hielden u aan omdat uw fietslicht het niet deed. Ze vroegen om uw ID en wisten toen dat u werd gezocht,’’ reageert de rechter. De politieagenten rapporteerden dat de man vocht als een leeuw bij zijn aanhouding. Al in de boeien slaagde hij er nog in een diender in zijn rug te bijten en trappen uit te delen. ,,Ik maak je dood,’’ riep hij. ,,Dat is een hele grote politieagent, maar het Bedrijfsopvangteam heeft hem begeleiding moeten geven. Zo ver zat hij er doorheen,’’ vertelt een politievertegenwoordiger. ,,Die mensen doen gewoon hun werk. Dan is zo’n reactie ongepast,’’ zegt de rechter tegen de eerder voor bolletjesslikken veroordeelde verdachte. Die zat onlangs ook al in de cel voor een 1.100 euro aan niet betaalde bekeuringen, maar de kerkgemeenschap – waar hij zich onlangs bij aansloot – spaarde voor zijn vrijlating.

Verdachte lijdt aan borderline en heeft een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. ,,Al die agenten jokken,’’ zegt de huilende Crooswijker, die uiteindelijk alleen wordt veroordeeld voor zijn verzet bij zijn aanhouding – en niet voor de aanranding – tot een celstraf van 16 dagen, waarvan twee voorwaardelijk. Omdat hij al 14 dagen in voorarrest zat, hoeft hij daarvoor niet terug naar de gevangenis. De gebeten en getrapte agent moet hij 100 euro smartengeld betalen.

(van onze rechtbankverslaggever)