Om de een of andere reden vinden Rotterdammers gewone bomen niet mooi genoeg. Ik bedoel echte bomen. Kom maar eens kijken op de Coolsingel. Overdag zien de bomen er normaal uit. Je ziet er weinig aan, maar zodra het donker wordt, wanneer je de takken van de bomen niet meer kunt onderscheiden, dan verandert dat. Dan worden het kunstwerken. De takken worden verlicht en de bomen veranderen in lichtobjecten.

Nu heb ik op zich niets tegen het opdirken van bomen, zeker niet als het een bepaald doel dient, zoals een kerstboom of een meiboom. Maar om de takken van bomen permanent te verlichten zodra het donker wordt, vind ik niets. Wat dat betreft zou ik meer begrip hebben voor het aanlichten van bomen van onderaf, dan heb je er als voetganger nog wat aan. Nu heb ik van iemand gehoord – bron alleen mij bekend – dat het verlichten van de takken gedaan wordt met een speciaal doel. Namelijk om te voorkomen, dat duiven en andere vogels op die takken overnachten en naar beneden poepen.

Anderen zeggen dat het gedaan wordt om mensen het gevoel te geven, dat ze een beetje in de natuur lopen. Nou ja, als dat laatste het geval is, dan wil ik de gemeente wel helpen om nog meer met die bomen te doen. Wat te denken van een geurverstuiver in de boom aangebracht, die een bossfeer creëert op de stoep ? Of een paar subtiel aangebrachte luidsprekers, die het geluid van het ruisen der bomen, het zingen van nachtegalen en het kabbelen van water over de Coolsingel verspreiden, zodat men zich op een rustieke, arcadische groene singel waant? En om de Hofpleinfontein niet alleen aan te lichten, maar de vissen die erin zwemmen te laten oplichten door speciaal voer? Of lichtgevende algen te laten drijven? De mogelijkheden zijn legio, maar toch stel ik voor dat we gewoon blijven doen. Een stad is een stad en een boom is een boom. Als het donker is, dan geen straatlantaarns zonder verlichting en geen bomen met. Ik heb begrepen dat er een aantal gemeenten in NL zijn waar dit al het geval is.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.