Het UWV heeft een tekort aan artsen

Zoals artsen patiënten hebben die ze bijblijven, hebben advocaten cliënten die ze bijblijven. Zo zal ik nog lang terugdenken aan een cliënt die ik bijstond in een procedure tegen de weigering van zijn Wajong uitkering. David* was een intelligente man, maar had wel flinke psychische problemen waardoor het hem na het VWO (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten) toch niet lukte om te gaan werken.

Wajong-procedures kunnen lang duren. Het UWV had zijn aanvraag in 2011 afgewezen waarna hij in bezwaar was gegaan. Nadat David eerst door een andere advocaat was geholpen had ik in 2016 hoger beroep ingesteld. Hierin benoemde de Centrale Raad van Beroep (de rechter die het hoger beroep behandelt) een onafhankelijke psychiater om te adviseren. David was daar bezorgd over, maar werkte mee aan het onderzoek. Het rapport van de deskundige was kritisch op de conclusies van de arts van het UWV. Ik was daarom hoopvol gestemd dat na al die jaren de procedure gunstig voor hem af zou lopen. Met die boodschap had ik het advies ook naar hem doorgestuurd. Het is me helaas niet gelukt om dat voldoende aan hem over te brengen. Eind 2017 belden zijn ouders mij op en vertelden mij dat hun zoon, die intussen begin dertig was, zelfmoord had gepleegd … Het wrange was dat ik een paar weken later van het UWV het voornemen voor een nieuw besluit ontving waarin hem alsnog vanaf 2011 een Wajong-uitkering werd toegekend. Eind goed is hier zeker geen al goed.

Ik had David gedurende de procedure een paar keer op kantoor gesproken en met hem de zitting bij de Centrale Raad bijgewoond. Als advocaat kende ik zijn medisch dossier en je bouwt tijdens een zaak wel een band met een cliënt op, maar dit had ik totaal niet zien aankomen. Het trieste lot van mijn cliënt laat zien dat een rechtszaak, ook al is deze dan juridisch gezien noodzakelijk, bij mensen heel veel spanning op kan roepen. Dat mag je als advocaat nooit vergeten. In een procedure gebeurt vaak een tijd niets. Een dossier hangt dan in de kast, maar voor een cliënt kan dat heel anders zijn.

Hoewel je niet kunt zeggen dat het UWV verantwoordelijk is voor Davids dood, is het wel een harde les om in dit soort zaken zo zorgvuldig mogelijk onderzoek te doen. De beste procedure blijft immers de procedure die niet gevoerd hoeft te worden. Het UWV heeft een tekort aan artsen. Daar zal wat aan gedaan moeten worden. Daarnaast moet de regering echter ook het beleid dat er op gericht is om zo veel mogelijk mensen de arbeidsmarkt op te sturen bij gaan stellen.

  • De naam David is gefingeerd.

Mark Husen

Advokatenkollektief Rotterdam
Crooswijksesingel 34
3034 CJ Rotterdam
010 – 4650966


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.