Erasmus MC zoekt meer (aanstaande) ouders voor bevolkingsonderzoek en start wervingscampagne

Vanaf deze week kunnen Rotterdammers rekenen op een folder in hun brievenbus om zich aan te melden voor het bevolkingsonderzoek Generation R Next als zij een kinderwens hebben. Ook zullen posters met deze oproep worden opgehangen in onder andere bushokjes in de stad. Inmiddels doen al meer dan 1.500 toekomstige ouders mee aan het onderzoek en zijn al 500 baby’s geboren. Het Erasmus MC zoekt echter meer ouders die de groei, ontwikkeling en gezondheid van toekomstige kinderen willen helpen verbeteren.

“Wij hopen dat Rotterdammers ons willen helpen om de folder te delen met mogelijk geïnteresseerden”, vertelt Jolien Steenweg – de Graaff namens het project. “Uniek aan dit onderzoek is dat we al in contact willen komen met vrouwen, voordat ze zwanger zijn. Generation R Next onderzoekt de groei en ontwikkeling van een nieuwe generatie Rotterdamse kinderen en begint bij toekomstige ouders, het liefst al vóór de zwangerschap. Dit doen we, omdat er veel aanwijzingen zijn dat juist ook de allereerste fase van het leven, rondom de bevruchting, van groot belang is voor de verdere gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Vrouwen die zwanger zijn, worden ook door de verloskundige op het onderzoek gewezen. Veel lastiger is het om in contact te komen met vrouwen die nog niet zwanger zijn. Wij weten immers niet precies bij wie wel en geen kinderwens leeft. Om dan ook zo veel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van het bestaan van dit onderzoek, wordt vanaf deze week een folder huis-aan-huis bezorgd bij alle Rotterdammers.”

“Vrouwen en partners die meedoen aan het onderzoek dragen bij aan het vergroten van kennis over en het verbeteren van zorg en gezondheid voor toekomstige ouders en kinderen, óók in situaties waarin zwanger worden moeilijk is”, vertelt Vincent Jaddoe, hoogleraar Kindergeneeskunde. “Zo willen wij te weten komen waarom zwangerschappen verschillend verlopen en waarom het ene kind zich anders ontwikkelt dan het andere. Vrouwen die meedoen krijgen tijdens hun zwangerschap 4 keer een 3D echo. Daarnaast vullen toekomstige ouders vragenlijsten in over hun gezondheid en levensstijl, krijgen zij metingen en wordt bloed en urine verzameld. Als vrouwen zwanger zijn, nodigen wij hen uit voor verdere onderzoeken.”

Inmiddels doen al meer dan 1.500 vrouwen en hun partners mee aan het onderzoek en werden bij hen 500 baby’s geboren. “We streven naar minimaal 5.000 (aanstaande) moeders binnen twee jaar. Dat is een grote groep, omdat we het belangrijk vinden dat heel Rotterdam vertegenwoordigd is. Een uitdaging met zoveel verschillende bevolkingsgroepen en etnische en sociale diversiteit en ongelijkheid. We hopen dan ook op nog meer aanmeldingen. Want op basis van een groter aantal deelnemers kunnen wij meer betrouwbare conclusies trekken”, aldus Jaddoe.

Generation R Next is een gezamenlijk project van het Erasmus MC, het Sophia Kinderziekenhuis, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de gemeente Rotterdam. Zie voor meer informatie en aanmelden: www.generationr.nl/next of de folder (in meerdere talen beschikbaar).

Download hier de aankondiging in het Nederlands, Arabisch of Turks

(Ingezonden mededeling)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.