Op mijn Facebook stond een berichtje van Vera Harmsen. Zij is kunstenares. Zij meldde dat de school op het Vredenoordplein sluit en naar de Taborstraat gaat waar ook een school van De Kleine Wereld zit. De beide scholen gaan samen. Ik schrok daar erg van en dacht gelijk aan mijn buurt Vredenoord waar ik geboren ben en bekend was. In mijn buurt waren drie grote scholen. In de Schinkelstraat de huishoudschool, in de Wollefoppenstraat de lagere school ‘De Bieënkorf’ en in de Ketenstraat, mijn geboortestraat, ‘De Schakel’, de kleuterschool en de grote school met twee verdiepingen. Deze school werd omstreeks de 20- er jaren gebouwd, want een zus van mijn moeder, tante Juul, heeft daar nog opgezeten en zij is geboren in 1911. Ook de rest van mijn familie, vier broers en ik hebben daar les gehad.

Toen in 1940 de oorlog begon zaten mijn broer Piet en ik op deze school waar wij begin mei vrij kregen omdat er Hollandse soldaten werden gelegerd. Na het bombardement op Rotterdam werd de school weer geopend. In de jaren 70 kwam de stadsvernieuwing. Alles veranderde. Veel mensen gingen verhuizen. Ook de school in de Ketenstraat zou worden gesloopt en de kinderen werden ondergebracht in de Wollefoppenstraat. De scholen gingen gezamenlijk verder. In de Ketenstraatschool kwamen nog voorlopig andere gebruikers zoals de boksschool van Leen Jansen, een Antilliaanse club en ‘Het Visnet’ een kerkclubje en buurtvereniging Vredenoord, want ook clubjgebouw in de Blaardorpstraat werd gesloopt. Aan de overkant was de brandgrens van Rotterdam. Na lang vergaderen werd besloten om de twee scholen opnieuw te bouwen op het oorlogspuin. De lange strijd van door de buurtbewoners leverde wat moois op. De huishoudschool in de Schinkelstraat, waarop veel meisjes uit Kralingen- West hebben gezeten, is niet teruggekeerd.

greet

Tijdens het gesprek met de twee directeuren (de heren Van Assendelft en De Bruijne) van De Kleine Wereld op het Vredenoordplein, vertelden zij mij dat de school dichtgaat omdat er te weinig kinderen zijn en het financieel beter is om de scholen samen te voegen. De directeur van de Taborstraat gaat met pensioen en er hoeft maar één directeur te zijn. Ik begrijp het wel, maar voor de buurt Vredenoord is het een groot verlies en wat gaat er nu gebeuren met dat prachtige gebouw waarvan de eerste paal in 1981 werd geslagen? Het voormalige clubhuis Vredenoord (ernaast) wordt nu wel gebruikt en de gymzaal ook. Maar ik hoop dat er een goede, andere bestemming komt voor dit gebouw, waar iedereen wat aan heeft en waarbij verschillen in kleur of geloof geen rol spelen. De buurt heeft dit nodig en dat geldt ook voor de nieuwe bewoners van de Wollefoppenstraat waar nu prachtige kluswoningen staan en die na hun vele werk graag willen wonen in mooie buurt met een goede toekomst.

Greet Wijs