Corona laat de rechtspraak niet onberoerd. Enigszins in paniek en met een voortvarendheid die zelden bij ambtenaren wordt waargenomen, besloot Justitie aan het begin van de crisis alle zittingen op te schorten. Letterlijk ging de boel op slot. Dat was een domper voor veel rechtzoekenden die vaak al lang gewacht hadden. Vreemd was het besluit tot sluiting wel een beetje: zo klein is de gemiddelde rechtszaal nou ook weer niet, afstand houden lukt met gemak. Een fatsoenlijk land behoort een goed werkende rechtspraak te hebben (horen jullie dat, Polen en Hongarije?), dus was een list aangewezen. Perspex schotjes om het gevaar te bezweren werden aangevoerd.

Zo eenvoudig kan het zijn en het kost bijna  niets. En ook zo mooi: de bodes hadden de opdracht gekregen om steeds iedere deurknop te reinigen na elke vermeende aanraking, maar ja, hou zoiets maar eens vol. En toen sloeg de moderne tijd onverbiddelijk toe: de skype zitting, jawel! Voor een traditionele organisatie als de rechtbank, met het trauma van een miljoenen kostende en mislukte poging tot digitalisering nog vers in het geheugen, wederom een grote sprong voorwaarts. De praktijk is als volgt. Rechter, advocaat en partijen nemen in hun eigen omgeving plaats achter de laptop en staren naar elkaar op een scherm van miniformaat.

Helaas is de geluidskwaliteit niet op hifi niveau. De stemkwaliteit doet nog het meest denken aan de krakerige gesprekken tussen de bemanning van de Apollo 11 en groundcontrol. Sommige advocaten houden van decorum: zij nemen thuis plaats aan de keukentafel in toga. Dat moet wennen zijn voor de kinderen. De thuis rechtsprekende rechter moet wat van zijn of haar privacy prijsgeven. Zo ontwaarden we eenmaal op de achtergrond op het scherm een Ikeakast met wat oubollige vaasjes. Oftewel de rechter is tegenwoordig een gewoon mens. En de kwestie liep voor mijn cliënt goed af. Maar toch, geef mij maar een echte zitting op het Wilhelminaplein.

Ton Rhijnsburger

Advokatenkollektief Rotterdam

www.advokatenkollektiefrotterdam.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.