Tournee

The Royal Wind Music is een uniek ensemble met een passie voor de muziek uit de gouden eeuw van de polyfonie (1450-1640). The Royal Wind Music bestaat uit elf professionele blokfluitisten uit verschillende landen, die allen hebben gestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam, waar het ensemble in 1997 werd opgericht. Wereldwijd is The Royal Wind Music het enige professionele blokfluitconsort van dit formaat, het speelt op consortblokfluiten van 20 cm tot bijna 3 meter! In september organiseert het ensemble een tournee van drie concerten in Wormerveer, Rotterdam en Arnhem. Op 9 september komen ze naar Rotterdam!!

Het programma

Op 8 maart 1401 besloot de kerkelijke leiding van Sevilla een nieuwe kathedraal te bouwen op de plek van de voormalige hoofdmoskee. Het was een ambitieus project. Men streefde naar “een gebouw, zo groot dat komende generaties ons voor gek verklaren”. Dit is gelukt: de kathedraal van Santa María is al zeshonderd jaar het stralende middelpunt van de stad en is ook nu nog de derde grootste christelijke kerk in Europa. Slechts enkele delen van de voormalige moskee bleven bewaard, waaronder het voorhof: de Patio de los Naranjos ofwel de Sinaasappelhof.

In De Sinaasappelhof neemt The Royal Wind Music de luisteraar mee op een muzikale wandeling door de kathedraal van Sevilla beginnend op het voorhof, met een fris briesje, onder de verkoelende sinaasappelbomen. Onderweg passeren we onder andere het retabel, (een versierde opbouw achter het altaar) met een dertiende-eeuws beeld van Onze Lieve Vrouwe, een zestiende-eeuwse muzieklessenaar waarop een instrumentaal kwintet is afgebeeld, het graf van Hernando de Colón, zoon van Columbus en fervent verzamelaar van onder andere prachtige liedboeken… En als wij verder lopen naar de kapittelzaal, komen we vihuela-meester en priester Francisco de Mudarra tegen. Wandel je mee??

Tijdens deze denkbeeldige wandeling betovert The Royal Wind Music de luisteraar met toepasselijke renaissancemuziek die in en om de kathedraal van Sevilla geklonken heeft. Het programma bestaat uit geestelijke muziek van o.a. Francisco de Peñalosa, Pedro de Escobar, Cristóbal de Morales, Francisco Guerrero en Alonso Lobo, en wereldlijke muziek van o.a. Juan Vásquez, Miguel de Fuenllana en Alonso de Mudarra. Onderdeel van het programma is een mondelinge toelichting (met slideshow), van de plaatsen die we bezoeken en van de mensen die we ontmoeten, de teksten van de vocale muziek en korte citaten die houvast bieden bij het luisteren.

9 september 2022, 20:00
Pro Rege, Oudedijk 113, Rotterdam
Programma met pauze
Tickets: www.eventbrite.nl/e/383073010687

Tickets beschikbaar vanaf € 15,- tot € 22,50.

(ingezonden mededeling The Royal Wind Music)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.