Foto: Links Maher Al Sabbagh en Payman Hanifi Moghaddam van De Zijderoute Culinair

Op zaterdagavond 19 september sprak conservator van Museum Boijmans van Beuningen Alexandra van Dongen over de Syrische apothekerspot op het schilderij ‘De drie Maria’s aan het graf’ en Ofran Badakhshani over ‘7000 jaar Perzische wijn’. Dit kon die avond alleen gebeuren in restaurant De Zijderoute Culinair, aan het Oostplein, dat officieel openging. Compagnons Payman Hanifi Moghaddam en Maher Al Sabbagh ontvingen voor het buffet een beperkt aantal gasten, in verband met de coronaregels. De heren zijn respectievelijk afkomstig uit Iran (Perzië) en Syrië. Vandaar de bijdragen van Alexandra van Dongen en Ofran Badakhshani.

Boijmans Van Beuningen
Museum Boijmans van Beuningen wordt verbouwd. Dat duurt een jaar of zeven(!) maar het gewone werk gaat door, zoals het analyseren van schilderijen. Zo is er aandacht voor de apothekerspot, afgebeeld op De drie Maria’s aan het graf, geschilderd  omstreeks 1425-1430 door Jan van Eyck. In de 15e eeuw zijn heel veel soortgelijke potten in gebruik geweest in Europa. Alexandra van Dongen is op zoek naar de pot van het schilderij, van porselein. Ze heeft die nog niet in handen gehad maar wie weet …

Gedurende de verbouwing is het museum gesloten voor het publiek maar treedt het op vele manieren naar buiten. ‘Boijmans bij de Buren’ daagt bezoekers bij het Wereldmuseum uit om op een andere manier naar de verzamelingen van beide Rotterdamse musea te kijken. Deze bijzondere pas-de-deux met objecten uit beide collecties geeft inzicht in de werelden waarin de objecten zijn ontstaan en waarin ze betekenis kregen. De tentoonstelling ‘Remix Rotterdam’, de 10de in het samenwerkingsproject ‘Boijmans bij de Buren,’ is gestart in september 2020 en nog te zien tot en met 9 januari 2022. Zie: boijmans.nl/tentoonstellingen/remix-rotterdam.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Droesem
In Iran wordt sinds de revolutie in 1979 geen wijn meer gemaakt. Ofran Badakhshani wil de 7000 jaar oude Perzische wijncultuur in leven houden. Dat doet hij in Noord-Italië. De wijnen worden in de Perzische traditie geproduceerd. Voor de oude Perzen was droesem een onmisbaar onderdeel van de wijn. Een wijn zonder droesem beschouwden zij als een dode wijn, want in droesem – geloofden zij – huist de ziel van de druif. Met andere woorden: om de ziel van de druif in de fles te brengen, worden deze wijnen niet gefilterd. Het bedrijf van Ofran Badakhshani, genaamd De Filosoof, is gevestigd in Den Haag en Amsterdam (www.defilosoof.eu/). Ofran Badakhshani is afkomstig uit Afghanistan.

De Perzische cultuur en taal strekt zich uit tot ver buiten Iran. Ook in Afghanistan, Tadzjikistan en Oezbekistan wordt Perzisch, Farsi, geproken. Ook in die landen werd en wordt wijn gemaakt.

Setar
Balout Khazraei, bespeelde de setar, een Perzisch snaarinstrument, verwant aan de luit. Ze zong erbij, ook samen met wijnhandelaar Ofran Badakhshani. Waar de liedjes over gingen? Over de liefde, natuurlijk.

Authentiek
De Zijderoute Culinair in Rotterdam: authentieke gerechten, van het verre oosten tot Italië. Voor ontbijt, lunch en diner en voor zelfgemaakt ambachtelijk ijs en idem taarten. Het grote terras aan het Oostplein en de ruime zaal binnen bieden voldoende ruimte om op gepaste afstand van anderen te zitten. Bij bestelling van  buffet, lunch, picknick of catering wordt alles besproken, zodat iedereen zorgeloos kan genieten en relaxen. Naast de heerlijke gerechten wordt aandacht besteed aan de verschillende culturen die De Zijderoute verbindt – met lezingen en culturele activiteiten.

De Zijderoute Avond: Open buffet met live muziek, film en kunst expositie. Dit jaar nog op 6 oktober, 3 november en 1 december. Van 18.00 tot 22.00 uur. Tickets: arabfilmfestival.nl.

‘ De Zijderoute Culinair Rotterdam’ – Oostplein 223a – 3063 CE Rotterdam – tel. 010-2307858 – dezijderouteculinair.nl/facebook.com/De-Zijderoute-Culinair


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.