Archieffoto: 2021 De Ster | Debora Fernald

De fractie van GroenLinks in Zuid-Holland heeft gebroken met het Statenlid Debora Fernald. Zij heeft vandaag bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer niet op haar eigen partij gestemd, maar op Volt. Door de afwijkende stem van de Rotterdamse verliest de gezamenlijke GroenLinks/PvdA-fractie in de Eerste Kamer een zetel waar wel op gerekend was.

“De samenwerking met dit Statenlid verliep al langer stroef. Het is nu gekomen tot een breuk binnen de fractie in Zuid-Holland”, zegt partijvoorzitter Katinka Eikelenboom in een verklaring.

Eigen partij
Om 15:00 uur hebben de 572 leden van Provinciale Staten de nieuwe Eerste Kamer gekozen. Ze deden dat in hun eigen provinciehuis. Het is gebruikelijk dat Statenleden een stem uitbrengen op iemand van de eigen partij. Fernald deed dat dus niet.

Deborah Fernald was jarenlang lid van een gebiedscommissie in Rotterdam. In Rotterdam-Zuid is ze kunstdocent en mentor. Ze was al jarenlang lid van GroenLinks, maar zat nog maar sinds kort in Provinciale Staten.

In de nieuwe Eerste Kamer is debutant BBB de grootste geworden. De partij haalde 16 van de 75 zetels. De gezamenlijke fractie van GroenLinks en PvdA komt uit op 14 zetels. Dat is eentje minder dan de verwacht.

De regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie heeft 24 zetels gehaald. Dat is twee zetels meer dan de prognose. Dankzij de extra zetels voor de coalitie heeft het kabinet voor een ‘meerderheid over links’ alleen de steun van de GroenLinks/PvdA-fractie nodig.

Zie ook: desteronline.nl/debora-fernald-benadrukt-wederom-gevoel-van-ongelijke-behandeling

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.