Met al de mooie dingen van technologische vooruitgang en constante vernieuwing is het makkelijk om te vergeten waar onze afgedankte elektronica naartoe gaat. Maar hier, te midden van de schittering van nieuwe gadgets, ligt een niet te negeren vraagstuk: hoe zorgen we voor een verantwoorde recycling van elektronisch afval (e-waste)? Neem je oude smartphone, die nu in een la ligt te verstoffen. Wist je dat het goud bevat? Het is echt waar, net als zilver, koper, en zelfs zeldzame metalen zoals neodymium en gallium die onmisbaar zijn voor de productie van nieuwe apparaten. Lees verder voor wat nog meer zo belangrijk is aan de optimale recycling van e-waste.

Minder uitstoot, schonere lucht

Het verwerkingsproces van e-waste recycling is, zolang het correct wordt uitgevoerd, een wonderbaarlijke methode om milieuproblemen van schadelijke uitstoot te bedwingen.

De productie van nieuwe materialen uit erts is een energie-intensief proces, dat vaak gepaard gaat met aanzienlijke emissies van broeikasgassen. Maar door bestaande materialen te recyclen, kunnen we deze uitstoot drastisch verlagen. Goed voor de vermindering van de opwarming van de aarde, en het verbetert ook de luchtkwaliteit.

Reëel zijn in de circulaire economie

Het concept van de circulaire economie is als volgt: een systeem waarin producten en materialen hun waarde behouden, afval wordt geminimaliseerd, en natuurlijke hulpbronnen worden beschermd.

Met de recycling van e-waste maken we de overgang van een lineair naar een circulair systeem. Dit is waarbij afgedankte elektronica juist een nieuwe basis leggen voor nieuwe producten. Perfect voor een duurzamer gebruik van hulpbronnen alsmede de economische groei door nieuwe banen in de recyclingsector te stimuleren.

Vermindering van energieverbruik

Nog een ander opmerkelijk voordeel van e-waste recycling: de significante vermindering van het energieverbruik vergeleken met het winnen van nieuwe materialen.

Zie het zo: het proces om metalen zoals goud, zilver en koper uit e-waste te extraheren vereist aanzienlijk minder energie dan de delving van deze materialen uit de aarde! Dit betekent een zekere vermindering in de algehele milieu-impact én lagere kosten voor de productie van nieuwe elektronische componenten. Dit maakt duurzame technologie toegankelijker en betaalbaarder voor een breder publiek, wat de weg vrijmaakt voor een groenere toekomst.

Bij Jansen Recycling Group zijn ze gespecialiseerd in het zorgvuldig en duurzaam verwerken van e-waste. Van kleine tot grote partijen aan computers, laptops, monitors, servers en andere oude elektronische apparaten, hier kun je het inleveren voor geld en de uiteindelijke terugwinning van kostbare grondstoffen.

(Ingezonden mededeling)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.