Zondagavond 4 mei zijn er op drie locaties in Kralingen-Crooswijk herdenkingsbijeenkomsten.

Op 4 mei herdenken we met elkaar alle burgers en militairen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en vredesoperaties sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In Kralingen- Crooswijk organiseren we hiervoor bijeenkomsten bij het monument Steen van de Miljoenen Tranen aan de Oudedijk en bij de herdenkingskruisen aan de Hoflaan en Jan Vermeersingel.

Programma
De herdenkingsbijeenkomsten beginnen om 19.30 uur met het spelen van koraalmuziek. Om 19.50 uur start het programma dat naast de twee minuten stilte en kransleggingen bestaat uit het voordragen van het gedicht ‘De stille getuige’ van Nienke Woltmeijer door jeugdleden van scoutinggroep Olivier van Noort. Scholiere Nienke Woltmeijer won de jaarlijkse dichtwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Na de bijeenkomsten bent u van harte welkom om bij Galerie Kralingen (Gashouderstraat 9) een kop koffie of thee te drinken. Hier wordt tevens een korte film over het bombardement op Rotterdam afgespeeld.

Stedelijke herdenking in Crooswijk
De Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk legt ‘s middags ook een bloemstuk bij de gedenkplaats aan de Rijnwaterstraat (13.00 uur) en bij het herdenkingskruis aan de Boezemlaan (13.30 uur). Aansluitend start om 14.00 uur de stedelijke herdenking op de (algemene) Begraafplaats Crooswijk. Samen met de burgemeester legt de voorzitter van de gebiedscommissie (de heer Rens van Overdam) een krans bij het monument op het ereveld voor de burgeroorlogslachtoffers.

Dodenherdenking Oudedijk 2013 (©) De Ster

Dodenherdenking Oudedijk 2013 (©) De Ster

Vrijheid geef je door
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei koos ieder jaar een thema dat als inspiratie diende voor de herdenkingen en vieringen in Nederland. Dit jaar is ervoor gekozen om het thema niet jaarlijks meer te wijzigen. Het thema blijft de komende jaren ‘Vrijheid geef je door’. Meer informatie: www.4en5mei.nl

4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers, 5 mei vieren we de vrijheid. Iedereen, ieder jaar opnieuw.