Drie verdachten van een reeks aanslagen op huizen en bedrijfspanden in Rotterdam in mei 2020 zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen. De hoofdverdachte kreeg twaalf jaar cel, de twee andere acht jaar. De beschietingen waren in de Frits Ruysstraat, Potgieterstraat, Van Galenstraat en op de Mathenesserdijk. Daarna volgde nog een explosie in de Jagthuisstraat.

De hoofdverdachte is 38 jaar en komt uit Rotterdam. De andere twee veroordeelden zijn een 33-jarige Rotterdammer en 28-jarige Amsterdammer.

De schietpartij in de Frits Ruysstraat in mei 2020

De politie had al snel in de gaten dat de aanslagen met elkaar te maken hadden. Toen al werd vermoed dat een drugsruzie aan de explosies ten grondslag lag. De rechter acht dat bewezen. Er zou eind april een partij cocaïne van ongeveer 40 kilo zijn gestolen, de aanslagen waren wraakacties.

‘Actieve, sturende en omvangrijke rol’
Volgens de rechtbank is bewezen dat de verdachten hebben gedreigd en geschoten met (semi)-automatische vuurwapens. Ook moeten zij meerdere schadevergoedingen betalen voor de schade die bij deze beschietingen en explosie is ontstaan.

Zie ook: desteronline.nl/surinaams-eethuis-in-kralingen-beschoten

De rechter zegt dat van geluk mag worden gesproken dat tijdens de schietpartijen niemand in de huizen en panden aanwezig was. Wel hebben deze schietpartijen een enorme impact op de bewoners, schrijft de rechter in het vonnis.

De 33-jarige Rotterdammer en 28-jarige Amsterdammer zijn al eerder veroordeeld voor soortgelijke strafbare feiten. Voor de hoofdverdachte, de 38-jarige Rotterdammer, is het de eerste keer dat hij voor een misdrijf als dit wordt veroordeeld.

Zie ook: desteronline.nl/aanhoudingen-in-reeks-schietincidenten-onderzoek-gaat-volop-verder

De Rotterdamse hoofdverdachte was volgens de rechter wél een belangrijke speler in de drugshandel. Hij had een ‘coördinerende en aansturende rol’ hierin. In eerste instantie kreeg hij een eis van negen jaar cel, maar de rechter geeft hem drie jaar meer dan dat. “Daarnaast wordt in strafverzwarende zin rekening gehouden met het feit dat de verdachte een actieve, sturende en omvangrijke rol heeft gespeeld”, meldt de rechtbank.

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.