‘Morgen is te laat’. Dat was een jaar of wat geleden een reclame slogan van De Telegraaf. Die naam stond dan waar ik nu “het dagblad van vandaag” heb getypt. Een variant van deze aanbeveling kruipt ieder jaar om deze tijd omhoog in mijn gemoed. Ik heb op twee dagbladen een abonnement. (1, circa 300 papieren edities per jaar); al sinds ongeveer zestig jaar op wat destijds de Nieuwe Rotterdamsche Courant heette, en waarvan via via nu alleen de Belgisch-Amsterdamse coproductie NRC (NepRokinseCourant?) over is, en (2, dagelijks digitaal en zaterdag een papieren krant); al een jaar of twintig de mij jaarlijks dierbaarder wordende iconische voortzetting van het in 1943 ontstane illegale verzetsblad Trouw.

Met beide heb ik overigens op de achtergrond een chronische vete omdat ze een tijd geleden pertinente onjuistheden hebben gedebiteerd over Rudolf Steiner en niet eens automatisch gereageerd hebben op mijn correcties. Het is niet ondenkbaar dat ik ooit aan het einde van het jaar concludeer dat ik helemaal geen krant meer wil (De Ster, die hopelijk nog heel lang blijf bestaan, blijft natuurlijk mijn lijfblad).

Terzake. Vorige week dinsdag vielen mij in Trouw enkele koppen met aanpalende korte toelichtingen op waar ik eigenlijk eigenlijk op zou willen reageren, maar dat deed en doe ik uiteraard niet. Alleen geef ik, rechts uitgelijnd, een paar woordjes commentaar.

1) ‘Alles wat Plasterk doet, leidt bij zijn PvdA tot gefronste wenkbrauwen – • Voormalig PvdA-minister Ronald Plasterk onderzoekt nu als informateur de mogelijkheid van een rechtse coalitie. Opmerkelijk, maar niet verboden. Zijn partijgenoten gruwelen ervan.’

Goeie vraag! Kun je objectief neutraal zijn in de politiek?

2) ‘Met de feestdagen in zicht steekt corona de kop weer op – Besmettingen • De coronacijfers lopen op terwijl kerstdiners en nieuwjaarsfeesten op komst zijn. Moeten we ons zorgen maken?

Corona wordt overgedragen door een virus en virussen hebben geen kop. “Uitstel (en waarschijnlijk afstel) corona-enquête is blamage voor parlement”, meldde Elseviers Weekblad 28 juni. Dit is gewoon de zoveelste aflevering van de endemisch geworden bangmakerij en paniekzaaierij inzake corona. Goed voor de ‘kijkcijfers’, ja, dat wel.

3) (Iets) duurzamer knallen met oudjaar, kan dat? … ‘Vuurwerk is zeer omstreden, vanwege gevaren en overlast. Toch is de jaarwisseling voor veel Nederlanders niet compleet zonder klappers en kleurspektakel. Hoe blijft de schade voor milieu en dieren beperkt?’

(foto:) Zoetermeer, 1 januari 2008. Vuurwerkresten Dorpsstraat, Zoetermeer. Van Wikimedia Commons.

Hier staat wat ik zelf aan commentaar zou hebben bijna letterlijk in het artikel zelf: ‘Vuurwerk is vreemd spul, vindt zwerfafvalraper Dirk Groot. Niet alléén omdat mensen er veel geld aan uitgeven, om het snel in rook op te laten gaan. “Wat ik zo apart vind aan vuurwerk…”, begint Groot, “…is dat de producten gemaakt zijn om op straat te gooien, waarbij de overheid waarschuwt: nooit zomaar oprapen.” Dat is dus een ultiem recept voor rommel op de grond. Wie op 1 januari een blik op straat werpt kan bijna niet anders dan dit beamen. Gruis, zwartgeblakerde plekken en kartonnen flodders dwalen rond. En dat is nog maar de zichtbare schade. “Veel van de milieueffecten van vuurwerk zitten ‘m in de luchtvervuiling”, zegt Paulien van der Geest van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Het afsteken van siervuurwerk brengt allerlei schadelijke stoffen in de lucht, zoals barium, antimoon en strontium. Ook zware metalen komen vrij. Die stoffen kunnen in de bodem trekken en in het watersysteem doorsijpelen.

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.