Evides Waterbedrijf weer stap dichterbij energieneutraal

Het energieverbruik verduurzamen en de CO2-voetafdruk verlagen zijn twee belangrijke doelstellingen van Evides Waterbedrijf. Daarom gaan wij vanaf november 2019 zonnepanelen plaatsen op ons spaarbekken én naastgelegen terrein van onze drinkwaterproductielocatie in Rotterdam. Op 23 september bevestigden Algemeen Directeur Annette Ottolini van Evides Waterbedrijf en Arnoud van Druten, Directeur van Floating Solar het contract voor de start van de bouw.

Zonnepanelen zijn een duurzame energieopwekker. Op onze productielocatie Kralingen in Rotterdam komt één hectare aan zonnepanelen op water en een halve hectare op land. De zonnepanelen leveren een jaaropbrengst op van ruim 2 miljoen kWh aan duurzame energie. Ter vergelijk: dit is net zoveel als 650 huishoudens gemiddeld per jaar verbruiken. Het drijvende systeem volgt de zon, wat zorgt voor een maximale opbrengst. De opgewekte groene energie gaat rechtstreeks naar onze drinkwaterproductielocatie Kralingen in Rotterdam. De werkzaamheden starten medio november en we verwachten de zonnepanelen in het voorjaar van 2020 in gebruik te nemen.

Waterkwaliteit staat voorop
De drijvende panelen komen op een rond, drijvend eiland op het spaarbekken. Spaarbekkens zijn handmatig aangelegde meren waar Evides rivierwater opslaat om drinkwater van te maken. Annette Ottolini: “De zonnepanelen bedekken het bekken voor een derde deel. Dat de waterkwaliteit in het bekken goed blijft, is van essentieel belang. Betrouwbaar drinkwater leveren is de kerntaak van Evides en dat mag nooit in het geding komen. Daarom doen we extra metingen na het plaatsen van de drijvende zonnepanelen en houden we de waterkwaliteit in het bekken nauwlettend in de gaten. Ook onderzoeken we of het drijvende zonnepark geen negatief effect heeft op de natuur,” Als het opwekken van zonne-energie via deze weg succesvol blijkt, dan wil Evides de panelen ook plaatsen op de spaarbekkens van de andere productielocaties. We onderzoeken daarvoor de mogelijkheden.

Samenwerking
Het opwekken van duurzame energie doen we samen met partijen die kennis hebben van energieopwekking en levering. Onze core business is water maken en dat blijft zo. Daarom gaan we een samenwerking aan met partners die de zonneparken financieren, plaatsen en beheren. Zij blijven eigenaar van de panelen en wij nemen de stroom af die wordt geproduceerd. Op Kralingen werkt Evides samen met Floating Solar – die het zonnepark levert.

Bijdrage energietransitie
Nederland wil in 2050 een volledig duurzame energievoorziening, betaalbaar en betrouwbaar voor consumenten en bedrijven, en een zo groot mogelijke reductie van de CO2-uitstoot. Als maatschappelijk bedrijf wil Evides een bijdrage leveren aan de versnelling van de energietransitie. Eind 2018 hebben we ons eerste zonnepark geopend op onze productielocatie Braakman. Ons doel is om in 2025 zowel energieneutraal als klimaatneutraal te zijn.

(ingezonden mededeling Evides)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.