De gevolgen van de klimaatverandering worden steeds meer voelbaar en zichtbaar. De gemiddelde temperatuur stijgt en de weersomstandigheden worden steeds extremer. Het regent harder en vaak langer. Daartegenover blijft het soms voor langere periodes droog. De zeespiegel stijgt en we hebben te maken met een langzaam dalende bodem. Als bewoner, ondernemer of organisatie bent u zich ongetwijfeld bewust van deze gevolgen en misschien overweegt u maatregelen te nemen. Met de subsidie Klimaat en Ruimte geven we u een financiële vergoeding voor uw klimaatadaptieve initiatieven. Zo helpen wij u én u helpt ons.

Het hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard heeft als taak te zorgen voor droge voeten, en schoon en voldoende water. Voor ons is het dus noodzakelijk dat we rekening houden met de gevolgen van de klimaatverandering.

Op 1 juli 2021 is de nieuwe subsidieregeling Klimaat en Ruimte ingegaan. Deze loopt tot en met 30 juni 2024. Vanaf 1 juli 2021 is er jaarlijks € 100.000 (2021), € 200.000 (2022), € 200.000 (2023) en € 100.000 (t/m 30 juni 2024) beschikbaar. U als klimaatbewust(e) bewoner, bedrijf en maatschappelijke organisatie kan subsidie aanvragen – tot maximaal € 50.000 om klimaatadaptieve maatregelen te nemen op het eigen perceel. Door onze financiële bijdrage werken we samen om wateroverlast, droogte en hitte in ons beheergebied te verminderen.

Klimaatadaptieve maatregelen

De subsidieregeling Klimaat en Ruimte wordt verleend voor:

  1. Vergroenen: tegels, asfalt of dakbedekking vervangen door planten
  2. Waterberging: het opvangen van regenwater op het eigen perceel
  3. Afkoppelen: de regenpijp van het dak laten uitkomen op het eigen perceel (in plaats van op het riool)

Deze klimaatadaptieve maatregelen leiden tot meer groen en minder steen, en zorgen voor het vasthouden en langzamer afvoeren van regenwater. Door bestrating te vervangen door groen kan het regenwater makkelijker de grond in. Dit helpt het tegengaan van droogte. En met het opvangen van regenwater bij (hevige) buien wordt het riool ontlast. Daarnaast houden planten en bomen minder warmte vast als het heet is in de zomer. Hierdoor is het aangenamer in de bebouwde kom, is er minder wateroverlast en wordt er bewust met regenwater omgegaan – een wenkend perspectief voor iedere bewoner!

Doet u mee?
Levert u ook een bijdrage? Op onze website www.hhsk.nl leest u meer informatie over de subsidieregeling Klimaat en Ruimte en wat de voorwaarden zijn. We kijken uit naar de samenwerking!


Tips voor een groenere, klimaat vriendelijkere tuin

Tip 1: Tegel eruit, plantje erin
Geef uw omgeving kleur: tegel eruit, plantje erin! Vervang tegels door planten en help de natuur een handje. Een goede vuistregel voor de tuin is: 40% steen 60% groen. Maar ook met één tegel minder maakt u al een verschil. Leg bijvoorbeeld plantenbakken, een grasmat of een groene schutting aan in uw tuin. Hang en zet planten op uw balkon, of maak een geveltuin. Dit is eenvoudig zelf te doen door enkele stoeptegels langs uw huis te vervangen door planten. Zo fleurt u meteen de straat op. Als u toch graag wat tegels wilt, kies dan voor waterdoorlatende tegels. Uw tuincentrum of hovenier kan u helpen kiezen.

Tip 2: Plaats een regenton
Een regenton kan het regenwater uit uw dakgoot opvangen. Handig, want dit water kunt u gebruiken om uw tuin mee te besproeien in tijden van weinig regen. Zo geeft u dit schone regenwater een nuttige bestemming en hoeft u minder water uit de kraan te halen om de tuin te besproeien.

Tip 3: Safari in eigen tuin
Wat leeft er eigenlijk allemaal in uw tuin, vijver of in de planten op uw balkon? Ga op ontdekkingstocht en bekijk wat er zoal kruipt, groeit en bloeit. Ook al is het groen nog zo klein, er valt altijd wat te ontdekken. Bekijk mos maar eens met een vergrootglas. Verhoog de kans op een leuke ontmoeting door uw tuin of balkon nog aantrekkelijker te maken voor insecten en dieren, bijvoorbeeld met een insectenhotel of wilde planten.

hhsk.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.