Op vrijdag 19 november om 20.00 uur geeft de Duitse toporganist Ludger Lohmann een concert in de Hoflaankerk. Lohmann is een wereldwijd vermaard concertorganist en vooraanstaand orgeldocent. Hij staat bekend om zijn uitvoering van oude muziek en laatromantische orgelwerken. Hij was ook de mentor van Hoflaankerk organist Wouter van der Wilt.

Ludger Lohmann heeft voor de Hoflaankerk een speciaal programma samengesteld onder de titel FANTASIA. Daarin klemt hij als het ware vier stukken tussen twee monumentale fantasieën uit de orgelliteratuur. Die hoeksteunen zijn Johann Sebastian Bach’s beroemde Fantasie en Fuga in g klein en de niet minder bekende Fantasie in f klein van Wolfgang Amadeus Mozart. Het ‘binnenwerk’ van deze twee klankzuilen bestaat uit orgelfantasieën van Jan Pieterszoon Sweelinck, William Byrd, Michael Praetorius en Franz Danksagmüller (* 1969). Het thema van de Fantasie in d van Sweelinck is een toonreeks die later bekend zal worden als het ‘BACH-thema’. Natuurlijk heeft Sweelinck Bach niet gekend, maar via zijn leerlingen heeft hij grote invloed gehad, zelfs op Bach. Dat dit stuk klinkt op 19 november is een klinkend eerbetoon aan Nederland’s grootste componist, wiens 400-ste sterfdag dit jaar breed wordt herdacht.

Het programma van Ludger Lohmann zal het fraaie Van Vulpenorgel van de Hoflaankerk in al zijn glorie laten horen! De toegang is gratis, er is een digitale collecte.

Vrijdag 19 november om 20.00 uur in de Hoflaankerk Hoflaan1, Rotterdam-Kralingen www.orgelconcertenhoflaankerk.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.