Het einde van het jaar staat voor de deur in Rotterdam en dat betekent dat we weer mogen overstappen van zorgverzekering. Je kunt natuurlijk jouw huidige zorgverzekering houden, maar het loont altijd om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken om te ontdekken of er een betere optie voor jou tussen zit. Hoe je de beste basisverzekering voor het jaar 2024 kan kiezen, zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Premie

Op 12 november worden de premies van de zorgverzekeringen weer bekendgemaakt. Dit is dan ook het moment om over te kunnen stappen en verzekeringen met elkaar te vergelijken op VergelijkdeZorgverzekeringen. De premie is een belangrijk punt voor veel mensen; het is immers het maandelijkse bedrag dat je neer moet leggen voor de verzekering. De hoogte van de premie hangt wel af van een aantal factoren, zoals de polis en het eigen risico. Dit zullen we verderop uitleggen.

2. Polis

Als je de beste basisverzekeringen op Zorgvergelijker.online gaat vergelijken, is het ook belangrijk om te kijken naar de polis die wordt aangeboden. Zo heb je de keuze tussen een restitutiepolis en een naturapolis: bij een restitutiepolis heb je een vrije zorgkeuze, terwijl je met een naturapolis alleen zorgkosten vergoed krijgt als de zorgverlener een contract heeft met de zorgverzekering. Het soort polis heeft ook gevolgen op de hoogte van de premie, aangezien een restitutiepolis vaak een stuk duurder is in de maand dan een naturapolis. Daarnaast bestaat er ook een combinatiepolis, een combinatie tussen beide polissen.

3. Eigen risico

Zoals we net al kort hebben benoemd, heeft het eigen risico ook gevolgen voor de hoogte van de premie. Het standaard eigen risico ligt op 385 euro: als je zorgkosten maakt, moet je dit bedrag eerst zelf betalen. Pas als het eigen risico op is, kunnen zorgkosten vergoed worden. Je kunt dit eigen risico overigens ook hoger zetten. Het voordeel hiervan is, is dat de premie hierdoor omlaag gaat. Houd er wel rekening mee dat hoe hoger het eigen risico is, hoe meer je dus zelf moet betalen als je zorgkosten maakt.

4. Zorgverzekeraar

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de zorgverzekering aansluit bij jouw behoeften. De dekking van de basisverzekering is bij iedere zorgverzekering gelijk, maar het is ook belangrijk dat je kijkt naar de zorgverzekeraar zelf. Zo moet de zorgverzekeraar natuurlijk wel goed uit de bus komen als het gaat om recensies. Het is bijvoorbeeld prettig als de zorgverzekeraar een goede service heeft, maar ook is het fijn dat je terechtkunt bij een zorgverlener bij jou in de buurt die een contract heeft met de zorgverzekeraar – in het geval van een naturapolis.

5. Aanvullende verzekeringen

Het kan zijn dat er volgend jaar verschillende ingrepen op de planning staan, waardoor aanvullende verzekeringen handig kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een operatie waar je vervolgens van moet revalideren met behulp van de fysiotherapeut. Als je dit nu al weet, kan het voordelig zijn om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Zo weet je dat er een aantal behandelingen worden vergoed, in plaats van dat je deze afspraken zelf moet betalen.

Naast een aanvullende verzekering voor de fysiotherapeut, bestaan er nog meer aanvullende verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende verzekering voor de tandarts, of een verzekering voor je bril. Ook als je bijvoorbeeld zwanger bent, kan het lonen om te kijken naar aanvullende verzekeringen die van toepassing kunnen zijn. Voor een aanvullende verzekering betaal je dan maandelijks wel meer voor je zorgverzekering, maar het kan in bepaalde situaties wel uit in plaats van dat je zelf voor deze zorgkosten moet opdraaien. Kijk daarom altijd naar jouw situatie en vraag jezelf af of je volgend jaar veel zorgkosten denkt te maken en beslis op basis daarvan of een aanvullende verzekering handig kan zijn. De beste zorgverzekering is immers de zorgverzekering die aansluit op jouw behoeften.

(Ingezonden mededeling)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.