Wie in de bijstand zit moet zijn best doen om aan het werk te gaan. Daar is op zich niets mis mee.

In dat kader kreeg Félix van de sociale dienst een aanbod voor een opleiding en baan als verkeersregelaar. Félix wilde dat wel, maar kreeg van de werkgever alleen telefonisch te horen waar hij voor het sollicitatiegesprek naartoe moest gaan. Hij moest verder zelf onthouden waar hij in Papendrecht naartoe moest. Hij kreeg niet per e-mail of brief of per sms of appje een uitnodiging voor het gesprek. Félix had net een inburgeringsdiploma behaald en spreekt daarom nog niet zo heel goed Nederlands. Van een bijstandsgerechtigde wordt toch wel bijzonder veel zelfredzaamheid verwacht. Of hoort dit bij de vereisten voor de functie van verkeersregelaar?

Félix kwam op de dag van de afspraak niet verder dan het Zuidplein en belde het nummer op om te melden dat hij niet verder kon reizen, omdat zijn reistegoed te laag was om naar Papendrecht te kunnen gaan. Félix was zich er vooraf niet van bewust dat het zo ver reizen was. Vervolgens verlaagt de sociale dienst gedurende één maand zijn uitkering met 100%, omdat het Félix verweten kan worden dat hij een kans op een baan heeft kwijtgespeeld.

Uiteindelijk wordt in bezwaar de maatregel teruggebracht tot 30%, maar de gemeente blijft toch van mening dat Félix bij het mislopen van het sollicitatiegesprek een verwijt kan worden gemaakt. De gemeente vindt  dat  hij vooraf uit had moeten zoeken hoe hij in Papendrecht had moeten komen.  Normaal gesproken zou je wel verwachten dat je voor een sollicitatiegesprek een uitnodiging krijgt zodat je duidelijk weet wanneer je waar precies moet zijn.

Ik verbaas me toch over deze uitkomst van de bezwaarprocedure. Omdat  een maatregel opgelegd kan worden als de bijstandsgerechtigde in de fout gaat, zou je toch verwachten dat de gemeente ervoor zorgt dat vooraf duidelijk is wat concreet van hem wordt verwacht. Als je op een functie solliciteert is het wel zo professioneel  dat je een uitnodiging voor een gesprek krijgt. Waarom zou dat in de bijstand anders zijn?  Een sollicitant loopt in het slechtste geval de baan mis, maar Félix moet het door de maatregel in die maand nog steeds met ca. € 300,- minder doen.

Mark Hüsen

www.advokatenkollektief.com


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.