Peter Huijs is kunsthistoricus en auteur. Daarnaast is hij hoofdredacteur van het tijdschrift Pentagram. Peter schrijft met (voor)liefde over de bronnen van de westerse wijsheid. Op 11 april 2017 spreekt hij over de innerlijke leer van de Islam, het Soefisme.

Wanneer de spanningen tussen de verschillende partijen in de wereld hoog oplopen, worden de meest uiteenlopende reacties opgeroepen: onbegrip voor de ander en angst om het eigen bestaan. Zo is dat altijd en overal geweest, door alle eeuwen heen. Het is daarom belangrijk dat de (zoekende) mens vrij en innerlijk in rust blijft door kennis van het hart, door Gnosis. Deze kennis wordt onder andere verspreid door het Soefisme.

Het woord islam betekent “overgave” en “vrede”. Vrede met de hoogste waarheid, de niet-oordelende, geen verdeeldheid creërende vrede. Het woord soefisme betekent “zuivere wijsheid van het hart”.

Deze lezing is de eerste in een serie van drie lezingen over het “verborgen woord” in verschillende religies. De andere lezingen zijn op: dinsdag 9 mei “Het verborgen woord in de Kabbala” en op 13 juni “Het verborgen woord in de Bijbel”.