Door: Joëlle Stapelkamp

Zaterdag 28 december trakteert de Hoflaankerk haar bezoekers en andere geïnteresseerden alweer voor het derde jaar op rij op een Top2000 dienst. Eén van de organisatoren, Trudy van As: “Muziek verbindt. Wat is er nou mooier dan in een dienst samen te luisteren naar de mooiste nummers uit de (pop)muziekgeschiedenis? Het is een hele laagdrempelige manier om de kerk dichter bij de mensen te brengen.”

Hoe het begon…
De Top2000 op Radio2 bestaat al jaren. De Top2000-diensten nog maar sinds 2013. Het idee ontstond toen vlootpredikant Fred Omvlee in 2012 werd gevraagd om voor het Top2000-journaal een stukje te ‘preken’ over Elvis Presley. De vlootpredikant ging de uitdaging aan en besloot naderhand een dienst in het leven te roepen met als basis Top2000-nummers. In 2013 werden de eerste Top2000-kerkdiensten gehouden en inmiddels staat de teller op meer dan honderd kerken, waar de Hoflaankerk er één van is.

Lees ook hier: Top2000+dienst

Muziek en geloof gaan hand in hand
Popmuziek en geloof gaan volgens de organisatoren van de Top2000 dienst prima samen. Verrassend veel popliedjes zijn namelijk geïnspireerd op verhalen of personen uit de Bijbel. Denk aan Turn, turn, turn van The Byrds, Hallelujah van Leonard Cohen, By the rivers of Babylon van Boney M, maar ook Judas van Lady Gaga. “Door een andere manier van luisteren – de liedjes worden door een live band ten gehore gebracht en de teksten worden geprojecteerd op een beamer – krijgen de nummers soms een hele andere lading. De korte, verbindende teksten tussen de nummers door nemen het publiek mee in een verhaal over geloof, hoop en liefde. Geloof is dus wel aanwezig in de dienst, maar het gaat vooral om de persoonlijke verhalen van mensen achter de keuze voor een nummer.”

Links Trudy van As en naast haar muzikant Arne van The Asian Connection 2.0

The Asian Connection
De nummers worden net als in de vorige edities ten gehore gebracht door de band The Asian Connection. Dit jaar in een iets andere samenstelling. “The Asian Connection 2.0”, lacht bassist Arne. De band bestaat uit een zanger, zangeres, toetsenist, bassist, gitarist en drummer. Arne: “Het is voor ons elk jaar weer een hele leuke uitdaging. Het is heel ander repertoire dan we gewend zijn. Normaal spelen we funk, soul en r&b en nu worden we door de ingezonden nummers vaak een hele andere richting in geduwd. Voor ons heel leerzaam en leuk om te doen.”

Programma
Het lukt de organisatie elk jaar weer om een compleet nieuw en verrassend programma samen te stellen. Iedereen kan nummers inbrengen en daarna wordt er een selectie op los gelaten. “Er worden heel veel nummers ingebracht, maar uiteindelijk kunnen er maar een stuk of veertien nummers in het programma worden opgenomen. We selecteren de nummers zodat er een mooie opbouw in de dienst zit. We beginnen en eindigen vaak met een knaller. Maar we kijken ook naar leeftijd. We willen in de dienst tegemoet komen aan jongeren én ouderen en alles daar tussen in. Tot slot kijken we samen met de band of de nummers ‘speelbaar’ zijn. Een zwaar klassiek nummer is bijvoorbeeld niet te doen voor een band.”

De organisatoren en de band kijken uit naar de laatste zaterdag van december. “Het wordt een avond die voor verbinding zorgt. Iedereen is welkom! De eerste editie was een groot succes. Vorig jaar wisten nog meer mensen de weg naar de Top2000 dienst te vinden. We hopen natuurlijk dat die stijgende lijn doorzet.”

Datum: zaterdag 28 december | Tijd: 19:30 uur (inloop) / 20.00 uur (start dienst) | Na de dienst afterparty met hapje en drankje | Locatie: Hoflaankerk, Hoflaan 1 – Oudedijk 2, 3062AE Rotterdam (Kralingen) | Toegang GRATIS, collecte na afloop


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.