Enorm triest in een rijk land als Nederland’

Een eenzame dood moet hij gestorven zijn. Op 15 januari, een regenachtige zondagavond, werd het lichaam gevonden van een 32-jarige man aan de rand van het Kralingse Bos. Volgens de politie is hij een natuurlijke dood gestorven. Wie was die man? “Een jong persoon die overlijdt op straat is enorm triest in een rijk land als Nederland.”

Verscholen in de bosjes tussen de Boszoom en het spoor prijkt een blauwe tent. Door het gemis van begroeiing in de winter valt die nu extra op. Het is de laatste verblijfplaats van een Poolse man. Zijn lichaam werd afgelopen weekend gevonden door surveillerende agenten.

De tent voelt bijna als een huiselijke plek. Onder het blauwe zeil staat een accu voor stroom, een pannetje met pasta en merksneakers zijn netjes tegen de binnenkant van de tent geplaatst. Alsof de bewoner elk moment terug kan komen.

Veel meer buitenslapers
Veldwerker Ineke Bergsma van Stichting Ontmoeting hurkt voor de tent. De rits is dicht, daarom introduceert ze zich voor de zekerheid in het Nederlands en Pools. Geen reactie. Ineke heeft ruime ervaring met deze doelgroep. Ze is bekend met deze plek en de persoon die is overleden. Ze weet dat hier meerdere personen verblijven.

Dakloze Poolse man stierf alleen in zijn tent: ‘Vreselijk dat dit kan gebeuren in Nederland’

“De afgelopen jaren is het aantal buitenslapers fors gestegen. Bij ons zijn 150 tot 200 mensen met naam bekend die op straat, in tentjes en portieken slapen. Het grootste deel van de buitenslapers zijn van Europese komaf, zoals Poolse arbeidsmigranten.”

Vluchtelingenkampen
Postbode Ahmed Abdillahi fietst elke dag langs de opvallende blauwe tent op weg naar het postsorteercentrum. Vaak heeft hij zich afgevraagd wie de bewoner is. De schrik was groot toen hij vernam dat een man is overleden in een tent langs de Boszoom.

Voor het eerst loopt hij de bosjes in en aanschouwt de tent van dichtbij. “Het is vreselijk dat dit kan gebeuren in Nederland. Dit kennen we alleen van de beelden van vluchtelingenkampen. Dit gun je niemand. En dan te bedenken dat er genoeg instanties zijn die daklozen opvangen in de winter.”

Winteropvang
Hij heeft het over de winterregeling. Een extra opvang opent als de gevoelstemperatuur onder nul graden daalt. Ook mensen uit bijvoorbeeld Polen die geen recht hebben op reguliere opvang kunnen in deze winteropvang terecht.

Daar zit volgens veldwerker Ineke nu de verwarring. De overleden man had recht op opvang maar was mijdend richting hulpverlening. “We zien vaker dat de winteropvang gemeden wordt. Het is een grote zaal met veel bedden en bijbehorende prikkels. Sommigen kiezen er daarom voor om toch buiten te slapen.”

Er wordt geprobeerd om in contact met de familie te komen via bekenden van de overleden persoon.

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.