Dijkgraaf Toon van der Klugt en jeugdbestuurder Shifra Loman staan naast het informatiebord bij het gemaal Schilthuis dat verwijst naar een interactieve kaart op de website. Hier staan alle jubileumactiviteiten op vermeld.

Hoogheemraadschap Van Schieland en de Krimpenerwaard

Dijkgraaf Toon van der Klugt en jeugdbestuurder Shifra Loman onthulden op 12 januari 2023 de feestelijke cijfers 750 op gemaal Schilthuis die zijn gemaakt om het jubileum van het hoogheemraadschap zichtbaar te maken. Op 14 mei 2023 bestaat het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard 750 jaar. Een prachtige mijlpaal die het hoogheemraadschap met alle bewoners, en vooral jongeren in deze regio, het hele jaar door viert met allerlei activiteiten. De aftrap van dit programma vond plaats bij gemaal Schilthuis aan het Oostplein in Rotterdam.

750 jaar is volgens dijkgraaf Van der Klugt een verjaardag om trots op te zijn: “Door de verstrekkende gevolgen van klimaatverandering hebben we als hoogheemraadschap meer dan ooit de taak deze regio bewoonbaar en leefbaar te houden. Dat doen we door te blijven zorgen voor schoon en voldoende water én droge voeten. We willen zichtbaar zijn en mensen meenemen in het werk dat we daarvoor doen en wat bewoners zelf kunnen doen om hier goed te kunnen blijven wonen, werken en recreëren. We kunnen dat niet alleen. Om dit dichtbevolkte gebied klimaatbestendiger te maken, werken we succesvol samen met andere overheden en organisaties, en vooral steeds meer met burgers en bedrijven.”

Interactieve kaart en herkenningspunten
Tijdens het jubileumjaar is er aandacht voor verleden, heden én vooral de toekomst. Het programma met activiteiten laat zien welke rol het hoogheemraadschap vervult. Het belang en de noodzaak van goed waterbeheer in dit deel van Nederland worden onder de aandacht gebracht. Verder plaatst het hoogheemraadschap het hele jaar door verhalen over zijn locaties, gemalen en markante plekken. Zo staat er bij het gemaal Schilthuis een informatiebord dat verwijst naar een interactieve kaart op de website. Hier staan alle activiteiten vermeld. Op al die plekken komen ook herkenningspunten in het landschap.

Jongeren bewust maken van kwetsbaar gebied
Het hoogheemraadschap wil vooral jongeren bewust maken van het kwetsbare, laaggelegen gebied waarin ze wonen en de gevolgen van klimaatverandering. Shifra Loman: “Als jeugdbestuurder doe ik mijn best om jongeren te betrekken bij het belangrijke werk van het waterschap. Wij zijn de toekomst. Binnen het activiteitenprogramma nemen jongeren een speciale plek in. Onder meer via een jongerenpanel dat meedenkt en feedback geeft. Ook trekken we als hoogheemraadschap op met hogescholen in de regio.”

Videoserie ‘Tijd met Toon’
Om stil te staan bij het jubileumjaar, komt dit jaar een 13-delige videoserie online met onze dijkgraaf Toon van der Klugt: ‘Tijd met Toon’. In deze eerste video neemt onze dijkgraaf de kijker mee naar 750 jaar geleden en staan we stil bij het heden en vooral de toekomst. Elke maand plaatsen we een nieuwe video en eind deze maand komt de volgende video al online. Hierin vertelt Toon over de strijd tegen het water. We staan dan onder andere stil bij de Watersnoodramp van 70 jaar geleden.

Bekijk hieronder de eerste video.

(ingezonden mededeling Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard  –  Zie ook berichtje over jeugdbestuurder Shifra Loman, elders op De Ster Online)


Jeugdbestuurslid en dijkgraaf
Shifra Loman is sinds 30 maart 2022 ‘jeugdbestuurslid’ van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, HHSK, het plaatselijke waterschap. Ze zit in de 4e klas VWO van de Gereformeerde Scholengemeenschap Rotterdam, GSR. 19 januari a.s. viert zij haar 16e verjaardag. Shifra is ‘het gezicht van het hoogheemraadschap voor de jongeren’. Samen met dijkgraaf Toon van der Klugt verwijderde zij donderdag 12 januari de folie van de ‘0’ van ‘750’, op het gemaal mr. U.G. Schilthuis op het Oostplein, ten teken van de start van de viering van het 750-jarig bestaan van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. (dijkgraaf: voorzitter van een waterschap)

Water & Klimaat
Op 6 april vorig jaar was Shifra namens het HHSK betrokken bij het ‘Rotterdams Jongerendebat over Water & Klimaat’, voor leerlingen van Rotterdamse middelbare scholen, bij de Hogeschool Rotterdam.

Foto’s in een hoge resolutie hier

 

Hordelopen
Of ze later voor het HHSK wil werken? Misschien. Ze wil ook graag kinderarts worden. Sinds de afgelopen kerstvakantie is ze lid van de atletiekvereniging PAC Rotterdam. Haar broer is al langer lid. Hij is middenafstandloper (MILA, 800, 1.500 en 3.000 meter). Shifra doet nog alles als ze traint. Maar wie weet, wordt het hordelopen. Femke Bol is haar grote voorbeeld.

Stuwing
Op donderdag 12 april waaide en regende het behoorlijk. De Boerengatsluis en Duikersluis Buizengat gingen dicht. De waterstand van de Maas was te hoog, oordeelde het hoogheemraadschap. Dat kwam mede door de stuwing van de wind. Ook toen hielden we in Rotterdam droge voeten. Zie ook: www.schielandendekrimpenerwaard.nl

Zie ook het officiële persbericht van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard elders op De Ster Online.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.