Kralingse verpleegkundige Marian Remmerswaal is afgelopen zondag 15 januari weer naar Ghana vertrokken, om te assisteren bij oogoperaties. Om staar, cataract, te verhelpen. Die worden samen met Ghanese operatieassistenten uitgevoerd door twee Amerikaanse oogartsen in het streekziekenhuis ‘Theresa Hospital’ in Asuoso. Mede door haar toedoen is dat ziekenhuis gebouwd. Op 9 februari hoopt Marian weer terug te zijn in Nederland.

In Ghana is met bijdragen van Eyes on Ghana Foundation, particulieren, fondsen en ‘Wilde Ganzen’, het streekziekenhuis gebouwd in het plattelandsdorp Asuoso. Die verving de kliniek in het nabije Akim Akroso. Die was te klein geworden en er waren geen uitbreidingsmogelijkheden. Daar was Marian in de 90-er jaren al bij betrokken. In 1981 begon ze met  vrijwilligerswerk in Ghana. Ze hielp in een kliniek van Memisa. Het nieuwe streekziekenhuis, ‘Theresa Hospital’ ging open in 2016. De geboden medische zorg bestaat uit een polikliniek met laboratorium, een uitgebreide oogkliniek, inclusief een grote optische afdeling, een oog-operatieafdeling en een moeder-en-kind kliniek. Ook de behandeling van interne ziektes is mogelijk en voor eenvoudige operaties is er een tweede operatiekamer. Als dat nog niet duidelijk was: in Ghana is de medische zorg niet zoals wij die gewend zijn. Dat zal ook te maken hebben met de toegankelijkheid.

Laser
De Amerikaanse oogarts Tom Mauger wil met zijn collega Jamie Dietze en Ghanese operatieassistenten zo’n 100 staaroperaties uitvoeren in de oogkliniek. Dat doet hij gratis, al vele jaren achtereen, één keer per jaar. Zijn chef en oogarts Jamie Dietze komt voor het eerst mee. Alle benodigde materialen, zoals nieuwe lenzen en oogdruppels heeft hij bij zich. Ook heeft hij een laser meegenomen, om glaucoom te behandelen. Die gaat na gedane arbeid mee terug naar Amerika. Het bedrijf Alcom schonk de oogdruppels en implantlenzen.

Meten
Rotterdamse oogarts Ivan Gan, werkzaam in Het Oogziekenhuis Rotterdam en het Franciscus Gasthuis, stelde gratis instrumentarium ter beschikking. Bastiaans Optiek in Kralingen is al sinds de het begin van de 90-er jaren betrokken. De echtgenote van eigenaar Frank Heusdens, Paula leerde Marian ogen meten(!). Deze keer gaat er uit de winkel een doos vol brillenkokers mee. Ook gingen al vele monturen naar Ghana. Alles ‘om niet’.

Ace & Tate Amsterdam doet mee, met gratis zonnebrillen, brillenkokers en monturen. ENOT Amsterdam sponsort brillenglazen en -kokers. De zonnebrillen zijn voor na de oogoperaties.

Slijpen
Aanvankelijk nam Marian gebruikte brillen mee naar Ghana. Die voldeden begrijpelijkerwijs lang niet altijd, dus moesten er glazen worden geslepen. Brillenfabrikant Rodenstock hielp met apparatuur en Marian leerde uiteindelijk op het Zadkine (MBO-opleidingen) zelf glazen te slijpen.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Reiskosten
De reizen naar Ghana en terug betaalt Marian zelf en in Ghana betaalt ze voor de benzine voor vervoer van en naar het ziekenhuis. Ghanese vrienden bieden haar gratis verblijf. Wel betaalt ze mee aan het levensonderhoud.

Knuffels
Omdat er voortdurend geld nodig is om het streekziekenhuis in Ghana draaiende te houden draagt Marian nóg een steentje bij, door knuffels te maken en te verkopen. De prijzen variëren van € 10,- tot € 20,-. Zie de afbeeldingen. Bestellen kan door te mailen naar: mremmerswaal@yahoo.com.

Doneren
Donaties zeer welkom, óók in natura! Mail naar Marian voor informatie. De bankrekening van stichting Eyes on Ghana: NL56 INGB 0006 2035 20.

medicine.osu.edu/departments/ophthalmology/community-and-global-outreach/ghana

eyesonghana.org/nl/

desteronline.nl/kralingse-marian-remmerswaal-weer-in-ghana


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.