Op 4 mei 2017 vindt in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam de eerste Nationale Jongerenherdenking plaats als verrijking van de vele herdenkingen die op 4 mei in het hele land plaatsvinden. Met dit initiatief van het Hofpleintheater en Luxor Theater wordt een nieuwe vorm van herdenken voor jongeren in het leven geroepen. Een eigen herdenking, om sámen met jongeren, nieuwe betekenis te geven aan het thema: stilstaan bij de oorlogsslachtoffers van alle tijden, in een vorm die aansluit bij jongere generaties.

 

Een bevlogen redactie met jongeren ontwikkelt en voert het speciale herdenkingsprogramma uit. Met onder andere The Smartphone Orchestra die met een interactieve compositie de plek in van het traditionele Taptoe-signaal vult, spoken word van Akwasi en om 21.00 uur de Hofpleinvoorstelling De loop der dingen waarin 40 jonge spelers op aangrijpende wijze de verbinding met de huidige situatie in de wereld leggen.

Het eerste lichtjesmonument
Voorafgaand aan de herdenking worden jongeren, spelers en passanten uitgenodigd om op een centrale (nog geheime) en toonaangevende locatie in Rotterdam gekleurde kaarsen aan te steken die gezamenlijk een groot lichtmonument vormen. Dit kunstwerk, ontwikkeld door Mothership, is een stil symbool waaruit hoop voor de toekomst spreekt. De afbeelding is dit jaar ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Iwan Smit, die ook verantwoordelijk is voor het campagnebeeld van de herdenking. Het kunstwerk zal met ruim 10.000 kaarsjes een oppervlakte van bijna 200 m2 beslaan.

De loop der dingen
De loop der dingen van regisseur Gregory Caers heeft het afgelopen jaar op zowel het Lowlands Festival als in het Hofpleintheater publiek letterlijk tot tranen geroerd: jonge spelers van het Hofpleintheater geven in al hun kwetsbaarheid een onweerstaanbaar gezicht aan grote thema’s. In een doorlopende kettingreactie roepen zij stille beelden op van vluchtelingen op drift uit de oorlog, om het publiek vervolgens weer op te zwepen met keiharde beats uit clubs en feesten. We zien hoe menselijk gedrag dramatische situaties veroorzaakt die weer bepalend zijn voor ons gedrag; een eeuwige ketting van oorzaak en gevolg.

Verbinding
Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken. Luxor en Hofpleintheater vonden elkaar direct in dit uitgangspunt toen ze het plan vatten voor De Nationale Jongerenherdenking. Beide Rotterdamse culturele huizen richten zich in hun dagelijkse activiteiten erop om zoveel mogelijk mensen te laten ‘instappen’ in de wereld van theater. De plannen voor de Nationale Jongerenherdenking werden onmiddellijk breed omarmd, onder andere door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Theater Na de Dam en Mothership.

Rotterdam
Rotterdam is als jonge stad met al z’n nationaliteiten, de logische plek voor de start van de Nationale Jongerenherdenking. De stad van 176 nationaliteiten die in internationale media wordt betiteld als ‘the new capital of cool’ (CNN) en ‘must see city’ is tegelijkertijd ook de stad met vele uitdagingen: een grote (jonge) groep Rotterdammers profiteert niet van de huidige ontwikkelingen en het veelzijdige aanbod van deze stad. De Nationale Jongerenherdenking wil álle jongeren onderdeel maken van herdenken op 4 mei en daarmee van onze maatschappij en de gebeurtenissen waarop deze, inclusief onze vrijheid, is gebouwd.

War Child
De opbrengst van deze herdenking gaat volledig naar War Child. Met een donatie van € 5 kan iedereen het gehele programma en de voorstelling bijwonen én “samen de oorlog uit een kind halen” ondersteunen.

Toekomst
De Nationale Jongerenherdenking is een Rotterdams initiatief. Het doel is om een programma te worden, door en voor jongeren in heel Nederland.

Aanvullende informatie
Voor reserveren zie: www.luxortheater.nl

Programma
Middag/ avond Vormen kunstwerk lichtjesmonument
18.30 uur Aanvang herdenkingsprogramma
19.30 uur Aanvang podiumprogramma
20.00 uur 2 minuten stilte
20.02 uur Vervolg herdenkingsprogramma
21.00 uur Aanvang De loop der dingen i.h.k.v. Theater Na de Dam

Theater na de Dam
De Hofpleinvoorstelling De loop der dingen is één van de voorstellingen van Theater Na de Dam. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de achtste editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. www.theaternadedam.nl