Wim Dumee, 85 jaar, thans woonachtig in Bleiswijk, zette zijn jeugdherinneringen aan de oorlogstijd 1940-1945 én de (voor)geschiedenis van de familie waarin hij opgroeide, op schrift. “Ik vertelde nog wel ’s wat. Schrijf het dan ’s op, was vaak de reactie”. Wims kinderen en kleinkinderen brachten het geld bijeen om wat hij opschreef als boek uit te geven. Van ‘Moeder keek mij smekend aan’ dat in 2016 verscheen, waren in een week tijd 300 verkocht.

In 2015 kwam het op gang. 2 A-4 blocnotes van elk 100 vellen schreef Wim Dumee vol, vaak ’s nachts. Hij schreef op wat hij zich herinnerde, met de hand en in blokletters. Wim Dumee: ‘Er is een last van me afgevallen’. Zou hij daar ook mee bedoelen dat wat hij deed in de oorlogsjaren hem bezwaarde?

Waterloostraat
Het gezin Dumee was in de 30-er jaren vanuit Kralingseveer in Rotterdam komen wonen. Uiteindelijk kwam het gezin terecht in de Waterloostraat in Kralingen. Wims vader werkte in de Rotterdamse haven en zat zo dichterbij zijn werk. Als op één na oudste kind ging Wim in de laatste oorlogsjaren voortdurend op rooftocht, om eten en brandstof te bemachtigen, voor het hele gezin (met toen 10 kinderen). Zijn vader zorgde weliswaar voor inkomsten met de verkoop van ‘zwarte’ sigaretten maar dat was klaarblijkelijk niet voldoende. Wim bestal plaatselijke winkeliers en hun klanten als er weer ’s niets te eten in huis was. Zei de Bredase bisschop Muskens in 1996 niet dat het geoorloofd was een brood te stelen als men te arm was om er een te kopen?


Wim Dumee: ‘Ik kom uit de Waterloostraat. Daar is het begonnen’, met zijn kleindochter Kimberley in Juffrouw van Zanten in de Lusthofstraat, middenin Kralingen.  

Voedseltocht
Zijn vader ontvoerde de kat van zijn broer en diens vrouw om die binnen de kortste keren te slachten voor consumptie. Zo hoog was de nood gestegen. Dramatisch hoogtepunt is de meerdaagse ‘voedseltocht’ (om eten bedelen bij boeren), te voet, samen met zijn vader Piet en diens broer Arie. Die voerde helemaal tot aan Dordrecht.

Film?
‘Soldaat van Oranje’ is een mooi verhaal maar de lotgevallen in oorlogstijd van een Rotterdams jongetje van een jaar of 12, 13 zijn veel echter (in de Rotterdamse betekenis). De avonturen van Wim Dumee, met als achtergrond crisistijd, uitbreken van de oorlog, bombardement van Rotterdam, hongerwinter, bevrijding, lenen zich voor een film.

Als u het boek wilt aanschaffen kunt u mailen naar de kleindochter Kimberley, kimberley.dumee@gmail.com. Na betaling van 19,- all-in, stuurt zij u per post het boek, in een keurig doosje (door Wim Dumee eigenhandig gevouwen).

Wim Dumee: ‘Ik ben ervan geschrokken. Wat heb ik uitgevreten dat zoveel mensen het willen lezen?’


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.