Eerst geschokt, daarna gedokt. Wat u wilt. Zeker is dat wie nog enkel glas heeft dit jaar de pineut is en medeverantwoordelijk is voor de opwarming van de dampkring. Want wie enkel glas heeft, verwarmt de buitenlucht. Het kan nog erger. Als u enkel glas hebt en de huur niet kunt betalen, krijgt u huurtoeslag. In plaats dat de overheid dat geld geeft aan de verhuurder met de plicht dubbel glas te plaatsen, krijgt de huurder dat geld. Althans dat heb ik zo begrepen.

Met de huurtoeslag die de overheid geeft, wordt dus mede de opwarming van de aarde betaald. Ziet u net als ik ook een nieuwe affaire aankomen? De huurtoeslagaffaire, waarbij op de hoogte van de gasrekening geprofileerd wordt. Wie het meeste gas gebruikt zal wel enkel glas hebben en wordt dus gepakt. Maar het kan nog erger. Niet alleen de huur van enkelglazige huizen wordt middels een toeslag gesubsidieerd, maar het aardgas zelf ook. Volgens de laatste berichten zelfs met gemiddeld € 400 per jaar. Dus, zet open die gaskraan, het rijk betaalt. Waarom isoleren? Isoleren en dubbel glas is voor sufferds zoals ik.

Waarom maak ik me hier nu zo druk over? Dat zal ik u vertellen. In de meeste delen in Rotterdam zitten wijkcentra, buurtgebouwen, seniorenclubs en zorgteams. Daar werken mensen, veelal vrijwilligers, aan het verbeteren van het welzijn van bewoners die het moeilijk hebben. Eenzaamheid, ziekte noem maar op. Maar er wordt geen aandacht besteed aan enkel glas. Dat is niet sexy. Terwijl dubbel glas voor ouderen direct een prettiger leefklimaat oplevert.

Rotterdam heeft op dit moment een Interventieteam dat zich bezig houdt met het opsporen van criminaliteit. Prima. Nu nog een Duurzaamheidsteam oprichten. Een team dat zich richt op het isoleren en van dubbel glas voorzien van huizen. Want niet isoleren is dan wel niet verboden, maar past niet meer in onze tijd. Aan de slag, zou ik zeggen! Het is 5 voor 12. Twee keer per dag. Iedere dag. Ook in de winter.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.