Studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) gaan dit jaar massaal de stad in om het honderdjarig jubileum van de instelling te vieren. De 25.000 mensen moeten als ‘cadeau aan de stad’ vrijwilligerswerk gaan doen. De EUR heeft echter ook een jubileumwens: minder toezicht door de overheid.

Volgens bestuursvoorzitter Pauline van de Meer Mohr leverde de EUR in honderd jaar een ”formidabele prestatie” door zichzelf tussen de wereldtop van universiteiten te plaatsen. ”Maar elke universiteit probeert natuurlijk altijd weer beter te worden,” vertelt ze.

Om de universiteit nog verder te verbeteren zou het volgens de bestuursvoorzitter prettig zijn als de overheid de EUR iets minder vaak komt controleren. ”Dat kost ons veel energie en aandacht en uiteindelijk ook heel veel geld, dat wordt opgebracht door de belastingbetaler,” stelt Van de Meer Mohr. ”Dat investeer ik liever in onderwijs en onderzoek”

Bussemaker
De bestuursvoorzitter richt haar pleidooi tot minister Jet Bussemaker (Onderwijs), die maandag te gast is op de jubilerende universiteit. Van de Meer Mohr zegt ”dankbaar” te zijn dat de minister het academisch jaar in Rotterdam opent. ”Maar we hebben natuurlijk ook wel een klein wensenlijstje,” benadrukt ze.

”Onze wens voor vandaag is dat we in vertrouwen en partnerschap met Bussemaker en haar mensen kunnen samenwerken. Dat als we onze zaakjes goed voor elkaar hebben, dat we dan niet iedere twee seconden hoeven te worden gecontroleerd,” zegt de bestuursvoorzitter, die klaagt dat de overheid ”op álle takken” van de universiteit een oogje in het zeil houdt.

Handels-Hoogeschool
Het is nog onduidelijk of de onderwijsminister de universiteit een dergelijke jubileumcadeau gunt. Toch kunnen zelfs de controles vermoedelijk de feestvreugde niet verpesten: op 8 november knalt de champagne op de EUR, die dan precies honderd jaar bestaat.

De voorloper van de EUR, de Handels-Hoogeschool, werd in 1913 opgericht door Rotterdamse ondernemers, die behoefte hadden aan goed opgeleid personeel voor in de haven. De universiteit gebruikt de naam van de beroemde filosoof Desiderius Erasmus sinds 1973.

Vrijwilligers
De EUR grijpt het jubileumjaar volgens Van de Meer Mohr aan om iets terug te geven aan de stad ”waar we zoveel aan te danken hebben.” In overleg met de gemeente is een ”menukaart van mogelijkheden” opgesteld voor vrijwilligerswerk.

”Dat kan alles zijn van papier prikken in het park, tot je kennis teruggeven op allerlei manieren.” De bestuursvoorzitter belooft het komende jaar zelf het goede voorbeeld te gaan geven. ”Je kan mij achter een kruiwagen in het park zetten of op een zeepkast, dat maakt me niet uit.”

rijnmond_offline