Foto: v.l.n.r. Frank Vijg, Daan Bovenberg, Sjaak Roggeveen en Ton Wickel

Regelmatig besteedt Excelsior Rotterdam aandacht aan Football Memories, dierbare voetbalherinneringen van toen. Dinsdagochtend 28 februari was er een bijeenkomst over Excelsior Toen en Nu, met zowel een blik terug, als inzicht in wat er vandaag de dag komt kijken bij een betaald voetbalorganisatie.

Gasten waren Sjaak Roggeveen (80), ooit verkozen tot Excelsior-voetballer aller tijden, Ton Wickel (70), Kralinger van geboorte, die het naast Excelsior ook schopte tot Ajax, Utrecht en Den Haag en Daan Bovenberg (35), oud-speler en thans algemeen directeur van de club. De presentatie was in handen van Frank Vijg.

De verschillen tussen voetbal en voetballers toen en nu kwamen uitgebreid voorbij. Toen was er zichtbaar meer kameraadschap, nu is dat anders. Daan Bovenberg stipte daarbij aan dat de wereld, de samenleving, de mens en dus ook de voetballer veranderd is. Toen werd er volop geïmproviseerd, nu is alles tot in de puntjes geregeld. En toen had je ook geen social media, die alles en iedereen volgen. Sjaak Roggeveen begon op zijn 20ste een eigen winkel (huishoudelijke artikelen) en moest zelfs na een succesvolle interland de volgende ochtend vroeg de winkel weer opendoen. Ton Wickel, die de Academie voor Lichamelijke Opvoeding afrondde en jarenlang voor de klas stond, kon in zijn studietijd maar moeilijk de combinatie met betaald voetbal maken.

Ook de zaal, zo’n man/vrouw of vijftig, deed mee in het gesprek. Uiteraard bij monde van de Excelsior-legends Thijs Libregts en Frans van der Heide, maar ook met de wekelijkse deelnemers van Football Memories en gasten van Oostmolensteyn.

Al met al werden de vele verschillen tussen toen en nu duidelijk, maar één ding was en bleef: het zwart-rode hart van eenieder klopt nog als voorheen! (tekst: Elke Oost) Zie ook: excelsiorfoundation.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.