De veertien letters hierboven vormen samen een Engels woord dus heb ik het cursief geprint. Het behoeft voor de meeste lezers  vast een uitleg, want ook ik had er tot voor kort nooit van gehoord. Maar het IS heel erg belangrijk en actueel. Het is afgeleid van het Griekse hybris dat ‘overmoed’ betekent – in ’t bijzonder de overmoed waarin de mens zich gelijk waant aan de goden op de Olympus. Maar van daaruit betekent het evenzeer alles wat fout, verkeerd, zondig, slecht, boos … is. Iemand die behept is met hybristophilie lijdt dus aan een quasi-erotische liefde voor het boze etc. Met de verhalen hierover komen we in de woeste, nog niet bij benadering in kaart gebrachte buitengebieden van de seks and all that.

Een van relatief bekendere varianten zijn eros-achtige relaties van vrouwen (m/v) met en/of tot mannen (v/m) die (zware) misdaden hebben begaan. Vaak menen ze dat ze die kunnen bekeren en dat soort dingen, als u begrijpt wat ik bedoel.

Die verhalen klinken natuurlijk idioot. De werkelijkheid is het tegendeel van idioot maar monsterachtig weerzinwekkend hyperrealistisch. Actueel prototype is het weergaloze feest dat in Moskou op de vooravond van de overval van Rusland op buurland Oekraïne op 24 februari werd gevierd. Om mijn stukje zo neutraal mogelijk te houden, jat ik de samenvatting van het verslag ervan van Wikipedia: Dag van de verdedigers van het vaderland (Russisch: День защитника Отечества, Oekraiens: День захисника Вітчизни) is een feestdag die op 23 februari wordt gevierd in Rusland, Tadzjikistan, Kirgizië, Wit-Rusland, en diverse andere voormalige sowjetrepublieken. … nl.wikipedia.org/wiki/Dag_van_de_verdedigers_van_het_vaderland

Hybristophilia of Bonnie and Clyde syndrome. Illustratie: Undeveloped photographs, left behind by the gang at a hide out, were taken as evidence by lawmen. Recovered from Bonnie and Clyde after their deaths on May 23, 1934. Credit FBI., Public domain, via Wikimedia Commons

 

Op de manier die we sinds 1964 kennen dank zij het werk van de Canadese media-socioloog Marshall MacLuhan, The Medium is the Massage, gingen de beelden in een juichende parade urenlang over de wereld. De bekende kutsmoes Wir Haben Es Nicht Gewusst is dus alleen nog bruikbaar voor aanhangers van de kongsi groothandelaren in leugens met Donald Trump als CEO (Chief Executive Officer).

Lieve lezers, het wordt me even te veel. Weet je wat je doet? Je bekijkt het maar.

  1. Van hybris gesproken: herinner u het zgn. paradijsverhaal. Oermoeder Eva leerde spreken van een slang. ‘Als je van deze vrucht eet, zullen jullie zijn gelijk de goden’: in het Latijn: eritis sicut dei, Genesis 3:5 Die slang is een archetype voor alles wat kwaad en fout is. Ons routine-gebruik van onze gesproken taal verleidt ons gauw tot de illusie dat we lekker bezig zijn als we spreken en taal gebruiken. Maar dat is niet helemaal waar!

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.