Voorhoeve van Muyden ‘meest geschilderde boerderij ooit’
Op zaterdag 2 juli opende bij Galerie Kralingen de expositie ‘Kralingeroord in beeld’. De expositie is een initiatief naar aanleiding van de naderende sloop van de Voorhoeve van Muyden, een van de laatste boerderijen in de polder bij de wijk De Esch. De expositie duurt t/m zondag 28 augustus.
De naam Kralingeroord kwam al in de 15e eeuw voor, het was een buurtschap langs de Nesserdijk aan de Nieuwe Maas. Hoewel Kralingen zich daarna ontwikkelde tot een dorp in het achterland, op de plek waar nu begraafplaats Oud Kralingen is te vinden, bleef de bewoning langs de dijk eeuwenlang bestaan. Er was een kapel, er stonden tientallen dijkhuizen en in de polder achter de dijk waren verschillende buitenhuizen en boerderijen te vinden. In de jaren zestig werd de meeste bebouwing gesloopt, enerzijds door de dijkverhoging na de Watersnood van 1953 en ook door de aanleg van de Van Brienenoordburg.
Het vergeten verhaal van een woongemeenschap
Op dit moment zijn er nog enkele boerderijen, een woonhuis en een voormalige school langs de Nesserdijk te vinden. De boerderij ‘Voorhoeve van Muyden’, langs het Toepad staat al jaren leeg en wordt binnenkort gesloopt ten behoeve van een uitbreiding van de Van Ghent kazerne. Een monumentenaanvraag van historisch genootschap Roterodamum werd daarom afgelopen jaar afgewezen. Maar dat werd wel de aanleiding voor een bijzonder cultuurhistorisch project.Negen kunstenaars hebben de afgelopen maanden kunstwerken gemaakt over de voorhoeve en dat werk is nog t/m zondag 28 augustus te zien in Galerie Kralingen, aangevuld met het historische verhaal over Kralingeroord en de vergeten betekenis van deze voormalige woongemeenschap bij de polder in De Esch.
De voorhoeve is geschilderd en getekend door 9 kunstenaars, Willem Bijl, Hella de Boo, Vera Harmsen, Willem van Hest, Wouter Springer, Rosa Stalenhoef, Els van Teeffelen, Diet van Velzel en Jan Wagner. Bij elkaar hebben zij tientallen kunstwerken gemaakt en zo is de voorhoeve wellicht de meest geschilderde en getekende boerderij ooit geworden. Een passend eerbetoon aan een historisch complex dat gaat verdwijnen.
Later deze zomer komt er nog een eenmalig tijdschrift uit over de geschiedenis van Kralingeroord. Zie ook: desteronline.nl/expositie-over-kralingeroord-in-galerie-kralingen. De expostie Kralingeroord duurt nog t/m zondag 28 augustus.
(ingezonden mededeling Dik Vuik, bewerkt)
Galerie Kralingen, ‘s-Lands Werf 12 , 3063 GD Rotterdam, tel: 010-4135454; galeriekralingen.nl; geopend: donderdag, vrijdag en zaterdag, van 14.00 – 18.00 uur en verder op afspraak.
De fotoreportage van de opening van de expostie laat onder meer zien initiatiefnemer Dik Vuik, de drie curatoren, Jan Wagner, Els van Teeffelen en Diet van Velzel, Georges Knap en Micheline Nijsten van Galerie Kralingen en Kralingse accordeonist Jeroen Dikkers.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
Trackbacks/Pingbacks