Facebook is een bekend begrip bij de computergebruikers. Tegenwoordig kun je zelfs op je telefoon dat installeren. Facebook is een sociaal netwerk site waar gebruikers hun persoonlijke interesses delen met anderen. Gebruikers kunnen een persoonlijk profiel aanmaken en andere die ook een profiel hebben, uitnodigen om vriend te worden. Elke gebruiker kan op zijn tijdlijn / prikbord in alle talen ter wereld berichtjes plaatsen. Deze berichten kunnen divers zijn zoals: waar je mee bezig bent – waar je aan denkt – je mening geven – contactgegevens plaatsen – je kunt met elkaar communiceren via publieke en privé berichten.
Bijna iedereen gebruikt het, 1 op de 7 mensen. Dat is best veel als je bedenkt dat wij voorheen heel sceptisch waren. En ons afvroegen waarom zou ik mijn persoonlijk leven zo publiekelijk delen. Het word door zoveel mensen gebruikt dat de bedenker van Facebook er enorm veel geld mee heeft kunnen verdienen, zodanig dat hij naar de beurs is gegaan. Wie met zijn onderneming naar de beurs gaat, heeft goed geboerd. Ik heb zelf ook Facebook en bedacht mij dat het een geweldig platform is. Omdat je elkaar all over de world nu kunt volgen.
Ik heb met mensen op school gezeten vroeger. Eenieder is zijn eigen weg gegaan. Soms verhuisd naar verre landen. Voorheen zou je zo iemand never meer in je leven zien. Omdat je in totaal verschillende werelden leeft. Maar nu met Facebook kun je elkaar volgen. Met elkaar communiceren alsof de persoon naast je staat. Dat vind ik zo een verrijking. Mensen gaan zelfs hun oude liefde weer opsporen via Facebook.
Maar er zitten ook nadelen aan. Je moet bestand zijn tegen kritiek. Omdat alles wat je plaatst op je tijdlijn, gezien, gelezen kan worden door je vriendengroep. En niet iedereen heeft bij elk onderwerp dezelfde mening als jij. Dus zie kritiek niet persoonlijk. Het is een reactie op datgene dat geplaatst is. Een spreekwoord zegt: wie kaatst moet de bal verwachten. Niet iedereen kan hier goed mee omgaan. Ik hoor geluiden dat mensen elkaar ‘ontvrienden’ als ze het niet met elkaar eens zijn. Dat vind ik flauw. Ik zou eerder de discussie aangaan. Maar aan het eind van de discussie hoef je het niet eens met elkaar te zijn Als je maar op een correcte manier je mening geeft.
Thanks to Facebook halen wij wat in de wereld gebeurt ook in no time in onze huiskamer. Onlangs kwam er een bericht voorbij over jonge bruiden van 8 jaar(!) die in Jemen worden uitgehuwelijkt aan mannen die 2, soms 3 keer zo oud zijn als zij. Het verschrikkelijke nieuws: een meisje is overleden na haar huwelijksnacht. Ze heeft het grof geweld waarmee die volwassen man haar verkrachtte niet overleefd. De hele wereld heeft het kunnen lezen. Is er nog een instantie die zich bekommert over deze weerloze groep kinderen die de leeftijd hebben om onbezorgd te spelen ? In plaats van de vrouw te zijn van een pedofiel?: Sinds ik dat bericht heb gelezen, heb ik geen oog dichtgedaan. Hoe is het mogelijk dat de wereld dit weet maar dat men zich verschuilt achter de wetenschap dat het de manier is zoals ze het in dat land doen? Alles kan anders. Je moet alleen een lange adem hebben om de verandering teweeg te brengen.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]
recent commentaar