Onlangs werd ik door een energie-consulent aangesproken over de mogelijkheid van elektriciteitsopwekking in onze eigen wijk, als een zgn. bewonersinitiatief. Overal zag hij mogelijkheden: op ieder dak zag hij zonnepanelen, op open veldjes zag hij windmolens, in de langzaam stromende Maas waterkrachtcentrales. Wij moesten er maar snel mee beginnen, vond hij. Op zich sta ik altijd wel open voor ongevraagd advies, maar ik had mijn twijfels.

Waar gebruiken we elektriciteit voor? Voor verwarming niet. Wij hebben stadsverwarming. En zoveel elektriciteit opwekken dat we zowel de huishoudens kunnen voorzien als onze e-auto’s kunnen opladen? Kan dat? Ik vroeg het hem. Hij zou het navragen. Natuurlijk heb ik nooit meer iets van hem gehoord. Zo gaan die dingen. Toch zit er natuurlijk wel iets in. Parkeermeters werken al jaren vaak op zonne-energie.

En wij hebben inderdaad veel platte daken. Daar moet toch wel het een en ander mee te doen zijn. Zeker als je gericht kijkt. Misschien een leuk project voor de wijkraad? Wat te denken van goed vindbare fietsenrekken of -stallingen uitgerust met een GPS-zender? Onze studenten hebben ze dan zo gevonden op hun mobiele telefoon. Autoparkeerplaatsen hebben vaak een P, waardoor je ze herkent, maar fietsenrekken staan zelden met een F aangegeven? Ik geloof dat de vuilcontainers al op zonne-energie aangeven wanneer ze vol zijn.

Zo niet? Aan de slag dus. Veel meer hebben we nu niet nodig. Ons drinkwater wordt door Evides al in onze eigen wijk gemaakt. Dus als onze wijkraad zich over wijkstroom gaat buigen, dan is dat vast een begin. En voor de verwarming van onze huizen heb ik voor in de toekomst ook goed nieuws voor u. Het klimaat wordt al jaren ieder jaar enkele graden warmer in NL, dus op den duur hebben we geen stadsverwarming meer nodig. Misschien op den duur zelfs stadskoeling. Maar, dat zien we dan wel weer, er zijn belangrijkere dingen in het leven. Het is bijna lente, weet u nog?

Doe er wat mee. Schaatsen zit er vrees ik niet meer in. Of toch?

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.